Opvolger van Mao overleden

Hua Guofeng, de Chinese leider die Mao Zedong na diens dood in 1976 als partijvoorzitter opvolgde, is gisteren op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua met een achtregelig bericht bekendgemaakt. Volgens het bericht was Hua ziek, maar het vermeldt niet waar hij aan leed. Hua wordt geroemd als een „loyale en ooit belangrijke communistische strijder”.

In China staat Hua vooral bekend als de man die aan Mao’s sterfbed zat. Mao zou met zijn laatste adem tegen Hua hebben gezegd: „Met jou aan de leiding, ben ik gerust.” Hua probeerde met verwijzing naar die uitspraak in een campagne zijn machtige positie te behouden, maar omdat hij zelf nauwelijks een machtsbasis had binnen de partij werd hij al gauw door Deng Xiaoping aan de kant gezet.

Deng ontnam Hua in december 1978 al zijn invloed en liet zijn eigen economische hervormingspolitiek goedkeuren, die de basis legde voor het huidige economische succes van China. Hua werd als secretaris-generaal van de communistische partij in 1981 opgevolgd door Hu Yaobang, een van Dengs belangrijkste vertrouwelingen.

Hua speelde na de dood van Mao een rol bij de val van de Bende van Vier, die in de jaren zeventig onder leiding van Mao’s vrouw Jiang Qing de macht naar zich toe had getrokken.