ook in première

El Aura. Regie: Fabián Bielinsky. Met: Ricardo Darín. ****

De eerste film van het te vroeg overleden talent Fabián Bielinksy (1959-2006) Nueve reinas werd onder productie van George Clooney en Steven Soderbergh in Amerika opnieuw gemaakt als Criminal. En ook El aura, waarin een epileptische taxidermist (fijn gespeeld door steracteur Ricardo Darín) de ideale misdaad beraamt, heeft Amerikaanse flair en vaart, met een duister-filosofisch Zuid-Amerikaans tintje. Net niet magisch-realistisch, al zijn de waanbeelden die taxidermist Esteban tijdens zijn aanvallen krijgt, ook voor de toeschouwer soms niet helemaal van de werkelijkheid te onderscheiden. Dat staat garant voor spannende plotwendingen en andere manipulaties. Vooral omdat Esteban beweert een fotografisch geheugen te hebben. Maar is wat we te zien krijgen echt allemaal wel zo betrouwbaar? Dana Linssen

Factory Girl. Regie: George Hickenlooper. Met: Sienna Miller, Guy Pearce. **

Eerst maar het positieve nieuws: Sienna Miller ziet er betoverend uit als het sixties-icoon Edie Sedgwick, die korte tijd de muze van Andy Warhol was. Ander lichtpuntje is het korte optreden van Hayden Christensen als de naar Bob Dylan gemodelleerde folkzanger die een relatie met Edie krijgt voor zij zich compleet in drank en speed verliest. Maar daar houdt het wel zo’n beetje op. Verder is Factory Girl een tamelijke suffe film, wat des te opmerkelijker en teleurstellender is omdat hij gaat over de zinderende beginjaren van Warhols fameuze Factory. Het lijkt erop dat regisseur George Hickenlooper het al geweldig vond om een vrouw met blote borsten, een man op een driewieler en een paar travestieten voor de camera te zetten en hoopte dat wij daar net zo van zouden genieten. BB

Midnight Meat Train. Regie: Ryuhei Kitamura. Met: Bradley Cooper, Vinnie Jones, Brooke Shields. *

Horrorfans komen ruimschoots aan hun trekken met dit verhaal over mysterieus-mystieke slager die met vleeshamer huishoudt in de New Yorkse metro. Oogbollen ploppen, botten breken en ook op van dat onschuldig ogende zwarte nepbloed is niet bezuinigd. Maar we hebben het wel eens goorder en geraffineerder gezien. DL

Hannah Montana/Miley Cyrus: Best of Both Worlds Concert Tour 3D. Regie: Bruce Hendricks. Met: Miley Cyrus, Billy Ray Cyrus, Jonas Brothers. ***

Hannah Montana/Miley Cyrus: Best of Both Worlds Concert Tour is een in 3D geschoten, gemonteerde concertregistratie met de opgewekte rock ‘n’ pop-liedjes van Miley Cyrus en een gastoptreden van de jongensband Jonas Brothers (van het hitje Year 3000). Met af en toe een kijkje achter de schermen. Helemaal voor de fans dus. DL

    • Dana Linssen