NXP verliest chips voor gsm’s

Chipbedrijf NXP Semiconductors raakt zijn aandeel kwijt in de joint venture die het dit voorjaar met het Franse bedrijf STMicroelectronics sloot. Het gezamenlijke bedrijf, waarin NXP in april de productie van zijn chips voor mobiele telefoons onderbracht, gaat in zee met de divisie van het Zweedse Ericsson die deze chips maakt. Vanmorgen maakte STMicroelectronics bekend dat het het resterende NXP-belang van 20 procent wil kopen.

NXP is de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips. Het bedrijf gaat gebukt onder een zware schuldenlast sinds het in handen is van opkoopfondsen.

Bij het sluiten van de joint venture met de Franse concurrent STM kreeg NXP 1,5 miljard dollar (985 miljoen euro). Wat NXP nu voor het resterende belang krijgt, is niet bekendgemaakt.

De vakbonden vreesden een uitverkoop van het bedrijf, maar bestuursvoorzitter Frans van Houten beloofde het vrijgekomen geld te investeren in nieuwe aankopen.

Dat de samenwerking met STM zo snel beëindigd wordt, komt als een verrassing: Van Houten gaf dit voorjaar nog aan grote verwachtingen te hebben van de joint venture, die de concurrentie met marktleiders Qualcomm en Texas Instruments aan zou gaan. STMicroelectronics denkt een betere kans te maken met Ericsson, dat al chips levert aan telefoonfabrikanten als Nokia, Samsung, Sony Ericsson, LG en Sharp.

Ze sluiten een joint venture, waarin beide voor 50 procent deelnemen. „Met deze samenwerking kunnen we wereldwijd marktleider worden”, aldus topman Carl-Henric Svanberg van Ericsson.

Volgens een analist van Credit Suisse zocht STM een nieuwe, grotere partner omdat er een kans was dat Nokia een contract zou sluiten met concurrent Qualcomm.

ICT: pagina 16