Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Atletiek

Martina’s sprookje is erg kort

Even was er het sprookje van een Antilliaanse medaille. Maar Churandy Martina had buiten de baan gelopen: weg sprookje.

Precies anderhalf uur waande de Antilliaanse sprinter Churandy Martina zich gisteren bij de Olympische Spelen in Peking winnaar van de zilveren medaille op de 200 meter. Hij was tweede geworden achter de Jamaicaan Usain Bolt, maar werd geschrapt uit de uitslag na een protest van de Amerikanen. Martina was buiten zijn baan gestapt.

De Amerikanen kwamen met hun protest nadat Wallace Spearmon werd gediskwalificeerd wegens het verlaten van zijn baan. Uit de televisiebeelden zou volgens de Amerikaanse delegatie blijken dat Martina vlak voor het rechte eind dezelfde fout had gemaakt. En de beroepscommissie gaf hen daarin gelijk na bestudering van de beelden. Door de twee diskwalificaties kwam het zilver en brons in handen van respectievelijk de Amerikanen Shawn Crawford en Walter Dix.

Martina reageerde verbaasd. De sprinter zei niet te hebben gemerkt dat hij een aantal passen buiten de lijnen had gemaakt. Directeur Remco Tevreden van het Antilliaans olympisch comité (NAOC) sprak tegenover het persbureau ANP van een tragische beslissing. „Dit is het ergste wat Martina kan overkomen. Ik dacht dat het allemaal wel zou meevallen. We kunnen niet eens in beroep.”

Verdwenen was het sprookje van een miniatuurland dat op de Olympische Spelen een aansprekende medaille won. En plotseling was het verhaal van de selfmade atleet, die wordt getraind door een schoolmeester, niet langer opportuun. Wendell Prince, de ontdekker van Martina op Curaçao, had de internationale pers nog wel trots verteld over de weg die ze samen hebben afgelegd. Hij legde uit hoe hij Martina de techniek bijbracht – „met de tenen omhoog en de hielen tegen de billen om snelheid te ontwikkelen, alles zo ontspannen mogelijk.”

Prince vertelde over de voorbereiding op de Spelen in Den Haag, waar zij een maand verbleven vanwege het geringere tijdsverschil met China. „In Den Haag hebben we gewerkt met de startblokken en de tijdwaarneming die in Peking wordt gebruikt, vooral om zijn explosiviteit te verhogen.”

NAOC-directeur Tevreden vertelde vanochtend aan het ANP dat hij juristen laat onderzoeken of de in Peking gehanteerde procedures wel correct waren. Martina’s manager Caroline Feith hoopt op eerherstel.Zij vertelde dat de financiële schade aan gemiste startgelden voor de sprinter op tonnen kan worden geschat.