Maradona ziet Nederlandse show

De Nederlandse hockeysters hebben zich gisteren geplaatst voor de finale. Maartje Paumen groeide met drie rake strafcorners opnieuw uit tot de sterspeelster.

Maartje Paumen is topscoorster van Nederland. Foto Bas Czerwinski 20-08-08, Beijing, China. Hockey Nederland - Argentinie. Maartje Paumen viert haar doelpunt met Eefke Mulder. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

„Dat kan nog een mooie wedstrijd worden, wij tegen het gastland om het goud”, had Marc Lammers al voor de halve finales van het olympische hockeytoernooi voorspeld. De bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen vond zijn team nu eenmaal fitter dan dat van Argentinië, de tegenstander in de halve finale van het olympische hockeytoernooi. Net zoals de Chinezen fitter zouden zijn dan de Duitse vrouwen, in de andere halve finale.

Lammers bleek goed op de hoogte van de internationale verhoudingen in het vrouwenhockey. Zijn voorspelling kwam uit. Nederland speelde Argentinië gisteren bij vlagen van de mat in het Olympic Green Hockey Stadium. Met 5-2 kwamen de Argentijnse vrouwen, vanaf de tribune hartstochtelijk aangemoedigd door voetballegende Diego Maradona, er nog genadig vanaf.

„Het is hartstikke knap wat deze ploeg doet”, vond ook Lammers over de manier waarop opnieuw een olympische finale was veiliggesteld.

De halve finale was een herhaling van de Spelen van Athene (2004). Nederland had destijds veel moeite met de Argentijnen en had zelfs een strafballenserie nodig om de finale te halen. Van dat scenario was gisteravond in Peking geen seconde sprake. Nederland opende sterk en kwam daarna geen moment meer in de problemen, zoals de hockeysters het hele toernooi ongrijpbaar zijn voor de tegenstanders. De regerend wereldkampioen rolde met zakelijk en effectief hockey probleemloos naar de halve finale, met zeges op Zuid-Korea, Zuid-Afrika, China en Australië.

De speelsters hebben dan ook een wapen dat andere landen niet hebben. Zoals Taeke Taekema de kastanjes uit het vuur haalt bij de mannen, zo is de pas 22-jarige Maartje Paumen uitgegroeid tot de belangrijkste pion bij de vrouwen.

Mede dankzij haar doeltreffendheid – drie goals tegen Argentinië – was de halve finale vooral een Nederlandse show, al liet de verdediging tegen het einde wat steekjes vallen. In de zes wedstrijden die Nederland tot nu toe in Peking speelde scoorde de Limburgse al elf keer, alle keren uit corners. Daarmee wordt ze niet alleen moeiteloos topscorer van het toernooi, ze maakte nu al meer Nederlandse doelpunten tijdens de Spelen dan wie dan ook. „De corner loopt hartstikke goed”, zei Lammers na afloop. „Maar alle andere dingen ook.”

Wat vooral opvalt is de frisheid van het Nederlands elftal in de hitte van Peking. Juist op het fysieke vlak is de ploeg het afgelopen jaar enorm vooruitgegaan, zegt routinier Janneke Schopman. „We hebben bewust veel meer hardgelopen, meer getraind om fit te worden. Kijk naar de teams van Amerika, Japan, Korea en China, allemaal superfit. Pas als wij net zo fit zijn, of fitter, komen onze kwaliteiten bovendrijven, zoals techniek en tactiek.”

Onder leiding van inspanningsfysioloog Jos Geysel werd voor elke speelster een speciaal programma samengesteld. Schopman: „We zijn behoorlijk afgebeuld, in sommige gevallen tot huilens toe. We hebben vorig jaar na het Europees kampioenschap in Manchester met z’n allen besproken wat we gingen doen tot Peking. Iedereen heeft daar volmondig mee ingestemd. Dat werpt nu zijn vruchten af.”

Die fysieke kracht was gisteravond het grote verschil met Argentinië, maar in de finale tegen China zal dat anders zijn, weet scheidend bondscoach Lammers. Hij vindt niet dat Nederland favoriet is in de finale. „Ik denk dat het fifty-fifty is. De Chinezen zijn fysiek net zo sterk als wij, dus het zal een langere strijd worden. Zeker in een volle bak hier, voor eigen publiek, wordt het lastig. Technisch moeten we het verschil maken, met creativiteit en lef. Het wordt een heel andere wedstrijd dan deze.”

Maartje Paumen geniet ondertussen met volle teugen van haar eerste olympische toernooi. De jonge speelster van Den Bosch raakte een jaar geleden, in Manchester, ernstig geblesseerd aan haar knie, maar is daar wonderwel van genezen. Precies op het goede moment loopt haar corner beter dan ooit. „Het gaat boven verwachting goed. Ik heb meer getraind dan anders. Als de eerste corner erin vliegt geeft dat veel vertrouwen. We hebben nog een hoop varianten, maar die hebben we nog niet hoeven laten zien. Dat kan altijd nog.”

    • Rob Schoof