Maak het polygame huwelijk mogelijk

Waarom zou de overheid het meervoudig huwelijk verbieden? Polygamie moet niet worden verward met onderdrukking van de vrouw, meent Ageeth Veenemans.

(Illustraties Sebe Emmelot) Emmelot, Sebe

Volgens de Australische theoloog Bill Muehlenberg is het een kwestie van tijd. Op zijn blog CultureWatch schrijft hij dat polygame huwelijken een logische vervolgstap zijn in een ontwikkeling, die begonnen is in de jaren zestig en op dit moment lijkt door te zetten. Polyamorie – de moderne naam voor polygamie – is wereldwijd in opmars. Steeds meer mensen vinden de weg naar het onderhouden van meer dan één liefdesrelatie op een eerlijke manier. Het Amerikaanse Kinsey Institute for Research in Sex, Gender and Reproduction heeft een omvangrijke collectie met polyamoriedocumentatie opgebouwd.

Ook trendwatcher Adjiedj Bakas voorspelde in het weekblad Carp de opkomst van de polygamie: „We verwachten te veel van onze partner. Geen wonder dat er zoveel huwelijken op de klippen lopen. Bovendien worden we straks allemaal honderdtwintig jaar, waardoor we honderd jaar met dezelfde partner zitten opgescheept. Het kan niet anders of we gaan ons stierlijk vervelen. Over tien jaar pakken we het slimmer aan. Dan nemen we een getatoeëerde bouwvakker voor de seks, een vent in krijtstreep voor de economische zekerheid en een leuke nicht om mee te gaan shoppen.”

Veel mensen krijgen in hun leven te maken met liefdesgevoelens voor meer dan één persoon. Met de monogamie als enige norm is dit veelal onbespreekbaar. Stiekem vreemdgaan vindt daarom op grote schaal plaats. Daarom kan polyamorie voor sommige mensen een alternatief zijn voor echtscheiding. Mijn huwelijk heeft het gered en ik ben dankbaar dat ik nog steeds samen met mijn echtgenoot de zorg voor onze kinderen deel.

Als schrijfster van een boek over polyamorie ontmoet ik regelmatig mensen, die met zijn drieën samenwonen of van plan zijn om te gaan samenwonen. Soms hebben ze al kinderen. Soms is een kindje onderweg. Zij regelen met een notaris via samenlevingscontract en testament de nalatenschap en voogdij.

Inmiddels bieden een pastortheoloog en een echte BABS (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand) hun diensten aan als voorganger bij een liefdesviering of trouwceremonie tussen meer dan twee mensen. Combineer de notaris met trouwjurk, trouwpak en liefdesviering – en je hebt een polyhuwelijk.

Victor de Bruijn uit Roosendaal haalde er met zijn twee bruiden in 2005 zelfs CNN mee. Maar het kost veel uitzoekwerk, je bent afhankelijk van een bereidwillige notaris, en je kunt het nooit zo goed, gemakkelijk en goedkoop regelen als via een wettelijk huwelijk.

In de huidige politieke discussie wil men polygame huwelijken hard aanpakken, omdat het in Nederland wettelijk verboden is. Bovendien wordt het polygame huwelijk gelijkgesteld met schijnhuwelijken en vrouwenonderdrukking.

Maar vrouwenonderdrukking komt voor in monogame én in polygame huwelijken. Ook schijnhuwelijken bestaan onafhankelijk van monogamie of polygamie.

Er zijn dus drie verschillende discussies: hoe om te gaan met schijnhuwelijken, hoe om te gaan met vrouwenonderdrukking en hoe om te gaan met het polygame huwelijk.

Met drie volwassenen een huishouding delen biedt economische voordelen. Meer samenwonende trio’s betekent minder woningnood en lagere energiekosten. Meer ruimte voor meervoudige liefde zal leiden tot minder echtscheidingen. Waarom zou een overheid dit willen verbieden?

Met het homohuwelijk was Nederland wereldwijd koploper. En daar ben ik trots op. Een paar jaar geleden heeft een wetsvoorstel voor het polygame huwelijk in Zweden het niet gehaald.

Heren en dames politici: geef als Nederland het goede voorbeeld, en ga je bezighouden met de invoering van het polygame huwelijk. Zodat rechten van betrokken mannen, vrouwen en kinderen, onafhankelijk van hun geloofsovertuiging, ten minste goed geregeld zijn. Want dát is de taak van de overheid.

Ageeth Veenemans (1964) is gelukkig getrouwd en moeder van drie kinderen. Daarnaast heeft ze een tweede, vaste liefdesrelatie. Ze is auteur van het boek Ik hou van twee mannen. Polyamorie, liefhebben zonder grenzen.

    • Ageeth Veenemans