‘Licenties online muziek begrensd’

Auteursrechtenorganisatie Buma mag geen licenties meer geven voor „online muziekgebruik buiten Nederland”. Dat blijkt op grond van een uitspraak van de kortgedingrechter in Haarlem.

Dinsdag diende een kort geding dat de Britse muziekrechtenorganisatie Performing Right Society (PRS) tegen Buma had aangespannen. PRS heeft met Buma afgesproken dat ze de rechten van bij beide organisaties aangesloten artiesten en musici over en weer mogen exploiteren. Nu eiste de Britse organisatie dat Buma geen licenties meer zou aanbieden voor online gebruik van PRS-repertoire buiten Nederland. De rechter stelde PRS in het gelijk en oordeelde dat de gebiedsbeperking die in het contract is afgesproken ook geldt voor het aanbieden van muziek op internet.

Dirk Visser, advocaat en hoogleraar Intellectueel eigendomsrecht aan de Universiteit Leiden, vraagt zich af wat „online muziekgebruik buiten Nederland” eigenlijk inhoudt. „Met kabel en satelliet kun je muziekgebruik tot een bepaald territorium beperken, met aanbod via internet is dat buitengewoon lastig”, aldus Visser.

De jurist vreest dat er een „volstrekt onduidelijke situatie” is ontstaan, nu de uitspraak impliceert dat Buma nu geen licenties meer mag geven voor muziekgebruik op websites die van buiten Nederland toegankelijk zijn. Het gevolg van de uitspraak zou dan zijn dat website-eigenaren toestemming moeten vragen aan elke nationale auteursrechtorganisatie wereldwijd.

Lees de uitspraak na via nrc.nl/media