Internet Weblog van de dag

Europa, Belgie, Brussel, 02-04-2004 NAVO hoofdkwartier. Officiele ceremonie uitbreiding van NATO/OTAN met 7 landen uit Oost Europa. Soldaten uit de zojuist toegetreden landen gaan op de foto voor het hofdgebouw van de NATO waar alle vlaggen wapperen. Bongenootschap, bondgenoten, Noord Atlantisch Verdrag Organisatie, leger, militairen. Foto: Evelyne Jacq Europa, Belgie, Brussel, 02-04-2004 NAVO hoofdkwartier. Officiele ceremonie uitbreiding van NATO/OTAN met 7 landen uit Oost Europa. Soldaten uit de zojuist toegetreden landen gaan op de foto voor het hofdgebouw van de NATO waar alle vlaggen wapperen. Bongenootschap, bondgenoten, Noord Atlantisch Verdrag Organisatie, leger, militairen. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

NAVO speelt met vuur in Rusland. Juurd Eijsvogel las buitenlandse kranten over de NAVO en Rusland:

‘Net als in Azië (Afghanistan) laat de NAVO ook in Europa een spoor van vernieling achter, schrijft de Britse columnist Simon Jenkins in een zoals gebruikelijk felle column in The Guardian. De NAVO-bijeenkomst in Brussel was niet meer dan een vijgenblad voor het jongste fiasco, schrijft hij: „the failure to counter the predictable Russian intervention in Georgia.”

Voor de NAVO is er geen strategische noodzaak om nieuwe leden op te nemen, noch om een raketschild te plaatsen, aldus Jenkins. Maar dat de overgevoelige Russen erdoor getergd zouden worden, was te voorzien. „There is no point in western pundits saying that the thrust of Nato close to the Russian border is quite different from the cold war location of Soviet-missiles in Cuba. It seems the same to Russian nationalists.”

Net als Iran heeft Rusland reden zich omsingeld te voelen, zegt Jenkins, maar ook speelt paranoia er een grote rol. Maar het Westen wordt niet bedreigd door Rusland. „Turning its border into a zone of bluff and counter-bluff, so NATO can boast ten extra flags outside its headquarters, has proved destabilising and provocative. (…) Russia is boorish and belligerent enough already. Why encourage it? Nato is playing with fire.”

Kijk voor de link naar het hele artikel op nrc.nl/wereld