IKB Bank gaat naar opkoper uit de VS

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Lone Star koopt de Duitse probleembank IKB. Dat is vanmorgen bekendgemaakt door KfW, de bank die bij IKB de dienst uitmaakt sinds die regionale Duitse bank vorige zomer bijna ten onder ging doordat ze had belegd in riskante Amerikaanse hypotheken.

KfW wilde graag van de bank af, die ze vorig jaar na aandringen van de overheid snel te hulp is geschoten om een faillissement te vermijden dat ook andere Duitse financiële instellingen had kunnen meesleuren. Om IKB aan vers kapitaal te helpen om de financiële positie te schragen, had KfW beloofd zijn huidige belang van 45,5 procent uit te breiden naar 90,8 procent. Dit belang wordt nu doorverkocht aan LoneStar. IKB heeft vooral kleine en middelgrote Duitse bedrijven als klant.

KfW heeft met meerdere bieders gesproken, maar volgens bestuursvoorzitter Wolfgang Kroh kwam LoneStar met het beste bod en de beste strategie om IKB als middenstandsbank te behouden. Over de verkoopprijs wilde hij niet meer zeggen dan dat die „positief” is. Het bod van LoneStar biedt KfW de mogelijkheid meer risico van zijn balans af te halen dan verwacht. „Wij hebben hierdoor geen onvoorzienbare risico’s meer in onze boeken als gevolg van de reddingsactie voor IBK”, zei hij vanmiddag op een persconferentie.

Het is een van de eerste keren dat een Europese bank in handen komt van een private-equityfirma. Eerder heeft LoneStar in Duitsland ook MHB Bank overgenomen, evenals Corealcredit, de voormalige Allgemeine Hypothekenbank Rheinboden, die ook door de kredietcrisis is problemen was gekomen.

LoneStar koopt niet alleen banken op, maar helpt ze ook hun balans te verlichten door probleemleningen op te kopen. Zo kocht LoneStar vorige maand leningen met een nominale waarde van 30,6 miljard dollar van Merrill Lynch voor 6,7 miljard dollar.