Han Zheng is te verlegen

Han Zheng ontvangt als burgemeester van Shanghai dagelijks premiers en presidenten. Toch zou hij geen kans maken op een hoge post in Peking. Daar is hij te verlegen voor.

Han Zheng Foto Reuters Han Zheng ontvangt als burgemeester van Shanghai dagelijks premiers en presidenten. Toch zou hij geen kans maken op een hoge post in Peking. Daar is hij te verlegen voor. Shanghai Mayor Han Zheng (R) and Taipei mayor Hau Lung-bin raise their glasses after the signing ceremony for Taipei's participation in the 2010 Shanghai EXPO as a candidate in the "Best Cities for Urban Practices" exhibition June 26, 2008. REUTERS/China Daily (CHINA). CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA. REUTERS

De 22 miljoen inwoners van Shanghai zien hun burgemeester Han Zheng (54) iedere dag op tv als hij in maatpak, met gouden bril en gouden horloge presidenten, premiers of CEO’s van Fortune-500-bedrijven ontvangt. Maar over zijn ideeën, zijn volgens ingewijden verlegen persoonlijkheid en connecties met de leiders in Peking horen of lezen zij nooit iets. Openheid naar de bevolking is ook geen noodzaak, als hij maar zijn opdracht uitvoert: Shanghai moet uitgroeien tot het belangrijkste commerciële en financiële centrum van China, vóór Hongkong.

Dat betekent overigens niet dat hij totaal geen rekening houdt met de gemoedstoestand in Shanghai. Naar protesten tegen de bouw van fabrieken in stadswijken en de aanleg van de magneetzweefbaan door een gegoede middenklassewijk wordt geluisterd. Met mate, want voor de Wereldexpo 2010 moet alles wijken. En hij wil graag gezien worden als de burgemeester die ook leuke dingen voor de mensen doet: hij opent het ene na het andere stads- en sportpark en wordt in de Shanghaise stadskranten neergezet als de man die Disneyland naar Shanghai zal halen.

„Hij is duidelijk de baas van de stad. Wat hij zegt of toezegt, gebeurt ook”, denkt burgemeester Ivo Opstelten van zusterstad Rotterdam. Opstelten is een van de weinige burgemeesters die rechtstreeks contact heeft met Han Zheng, die Shanghai bestuurt als een soort premier. Opstelten heeft Han leren kennen als een groot liefhebber van klassieke muziek, Beethoven in het bijzonder, en van voetbal. Han volgt, net als heel veel andere Chinezen, het Nederlandse voetbal via de staatszenders.

Uit de burgemeestersbenoeming van de econoom Han, in 2003, moet worden geconcludeerd dat hij in de ogen van president Hu Jintao niet betrokken was bij het pensioenfondsenschandaal dat leidde tot de ondergang van de inmiddels veroordeelde ex-burgemeester Chen Liangyu. Feit is dat Han net als Hu Jintao een hoge functie heeft bekleed bij de Communistische Jeugdliga. Het corruptieschandaal werd zo door Peking gebruikt om de macht van de „leiderskliek” in Shanghai in te perken.

Dat Hu vertrouwen heeft in Han bleek in oktober 2007 toen Han ook werd benoemd tot partijsecretaris. Hij volgde de huidige vicepresident Xi Jinping op die op zijn beurt wordt voorbereid om over vijf jaar Hu Jintao op te volgen. Sinds Han Shanghai bestuurt, zijn de geluiden over de rivaliteit met Peking grotendeels verstomd.

Burgemeesters van Shanghai zijn voor presidenten en premiers in Peking potentiële rivalen en opvolgers, maar Han behoort volgens het doorgaans betrouwbare Hongkongse dagblad Ming Pao niet tot de kanshebbers. Han zou geen ambities in die richting hebben, te verlegen zijn en zich beter thuis voelen in Shanghai waar hij al sinds 1975 woont en dat hij op het oog op bekwame, technocratische wijze bestuurt.

    • Oscar Garschagen