Guo Jinlong steunt Hu

De boomlange Guo Jinlong trad een klein jaar voor de opening van de Spelen aan als burgemeester. President Hu Jintao had liever een vertrouweling op de voor hem dit jaar cruciale post.

Guo Jinlong Foto AP Guo Jinlong steunt Hu Burgemeester van Peking en lid van het centraal comité Guo Jinlong, secretary general of the Communist Party Committee of the Tibet Autonomous Region, answers questions at a press conference in Lhasa, the capital of Tibet, Thursday, Aug. 8, 2002. (AP Photo/Greg Baker) Associated Press

Bettine Vriesekoop

Guo Jinlong (61) is niet alleen burgemeester van Peking. Hij is ook de uitvoerend directeur van het Olympisch Organisatiecomité en vice-partijsecretaris van Peking. Bovendien is hij lid van het centraal comité van de Communistische Partij en kreeg Guo, die in de nabij Shanghai gelegen studentenstad Nanjing opgroeide en daar in natuurkunde afstudeerde, een jaar voor de Spelen de moeilijke opdracht om de luchtverontreiniging in Peking aan te pakken.

Volgens ingewijden wilde president Hu Jintao vlak voor de Spelen een protegé op de troon in Peking zetten. Wat dat betreft leken de politieke problemen waarin Guo’s voorganger Wang Qishen in 2007 belandde goed uit te komen. Wangs viceburgemeester Liu Zhihua raakte verzeild in een corruptieschandaal. Liu werd er van beschuldigd steekpenningen te hebben aangenomen voor olympische bouwprojecten. En dus werd de burgemeester van Peking eind 2007 vervangen door Guo, een oude kennis van Hu.

Hoewel Guo de ijle lucht van Tibet slecht verdroeg, was hij er vanaf 1993 elf jaar lang partijsecretaris. Daarmee trad hij in de voetsporen van zijn beschermheer Hu, die eind jaren tachtig en begin jaren negentig in Tibet zat.

Guo maakte zich in Tibet sterk voor de bouw van de Qingzhang, de veel besproken spoorlijn die Tibet verbindt met China en in 2006 werd opgeleverd. „Grote aantallen Tibetanen leven nog steeds in achterlijke omstandigheden”, zei Guo in 2001. Waarmee hij China’s investeringen in het gebied legitimeerde, die volgens hem voor vrede en voorspoed zorgen. De kritiek van mensenrechtenorganisaties dat de spoorlijn de Tibetaanse cultuur onder druk zou zetten, wees Guo lachend van de hand door te verwijzen naar een bevolkingsonderzoek uit 2000. Hieruit bleek dat 93 procent van de 2,6 miljoen mensen in de regio etnische Tibetanen zijn.

In december 2004 vertrok Guo naar de oostelijk gelegen provincie Anhui waar hij net als in Tibet partijsecretaris werd en meteen orde op zaken moest stellen. Zo werd de ex-gouverneur van Anhui veroordeeld tot een zware gevangenisstraf wegens corruptie en kreeg Guo te maken met de melkpoederaffaire, waarbij een melkpoederfabrikant nepbabymelk op de markt bracht. Hierdoor stierven tientallen baby’s aan ondervoeding. Onder Guo’s leiding beleefde Anhui een enorme economische groei. Met name de chemische industrie in de provincie maakte na zijn komst een stormachtige ontwikkeling door.

Guo staat bekend om zijn directe manier van communiceren. In zijn vrije tijd surft hij graag op het internet en toont hij veel belangstelling voor Chinese bloggers. Door zijn lengte van rond 1,90 meter was Guo in zijn jeugd een goed volleybalspeler van het universiteitsteam van Nanjing. Later werd hij coach bij het sportcomité van de stad.

Het eerste deel van de serie is na te lezen op nrc.nl/buitenland.

    • Bettine Vriesekoop
    • de Burgemeesters van Peking