Gaddafi jr. is klaar en verlaat politiek

Zoon Seif al-Islam van de Libische leider Moammar Gaddafi heeft alle binnen- en buitenlandse problemen van zijn land geregeld en nu trekt hij zich terug uit het politieke leven. Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt in een toespraak bij een grote jeugdbijeenkomst in de stad Sebha, 800 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tripoli. De toespraak werd door de Libische staatstelevisie uitgezonden.

Seif (Arabisch voor zwaard), 36, heeft net zomin als zijn vader een officiële functie in Libië. Daar is immers formeel het volk aan de macht. Hij zei gisteren dat hij de afgelopen jaren „in afwezigheid van instituties en een bestuurlijk kader verplicht was geweest tussenbeide te komen”. Inmiddels heeft hij naar eigen zeggen alle problemen van Libië opgelost.

Seif noemde op buitenlands terrein met name de zaak van de Bulgaarse verpleegsters, die in juli 2007 vrijkwamen na meer dan acht jaar in een Libische gevangenis, en meer recentelijk de afhandeling van de schadeloosstelling van de verwanten van de Amerikaanse slachtoffers van ‘Lockerbie’. Bij deze aan Libië toegeschreven bomaanslag op een vliegtuig van Pan Am boven Schotland vielen in 1988 270 doden.

„Ik heb mijn programma gerealiseerd”, zei Seif tot de duizenden jongeren in Sebha. „De trein van hervormingen staat op de rails. Ik heb geen grote gevechten meer te voeren en mijn situatie wordt hinderlijk.”

Hij probeerde wel meteen speculaties de kop in te drukken over een conflict tussen hem en zijn vader, als wiens opvolger hij wel wordt beschouwd. „Ze zouden kunnen zeggen dat Seif al-Islam conflicten heeft. Ik heb geen conflicten, geen enkel. Ze zouden kunnen zeggen dat hij een probleem met zijn vader heeft. Welnu, dat heb ik opgelost voor ik hier kwam”, zei hij lachend tot zijn applaudisserende publiek.

Volgens Mahmoud Boussefi, hoofdredacteur van de Libische kranten Oea en Corina, is de actie van Seif al-Islam ingegeven door zijn onvrede met de Libische bureaucratie die zijn hervormingen vertraagt. „Dat had hij niet verwacht”, aldus Boussefi.

Een Libische waarnemer die anoniem wilde blijven, verwacht dat hij vroeger of later wel weer terugkeert op het politieke toneel. (AFP)