Freddie en Fannie niet uit zorgen

De Amerikaanse overheid heeft extra hulp geboden aan Freddie Mac en Fannie Mae, maar de problemen bij de hypotheekbanken zijn daarmee nog niet voorbij.

Nu de Amerikaanse hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac worstelen met aanhoudende kredietverliezen, is hun vermogen om nieuw kapitaal aan te trekken twijfelachtig geworden. Dit wordt volgens analisten nog gecompliceerd door de mogelijkheid dat de overheid de twee firma’s te hulp zal schieten.

„We bevinden ons in deze in onbekende wateren”, zegt Bert Ely, een in Alexandria (Virginia) gevestigde bankconsultant, die al heel lang kritiek heeft op Fannie Mae en Freddie Mac.

Rapporten over een mogelijke reddingsoperatie, aanhoudende kwartaalverliezen bij de twee instellingen en een verdere achteruitgang van de kredietmarkten hebben ertoe geleid dat beleggers zich zorgen maken over de solvabiliteit van de hypotheekbanken. Die zorgen hebben de beurskoersen van beide firma’s laten kelderen: dinsdag verloren Fannie Mae en Freddie Mac nog eens respectievelijk 4,5 procent en 5 procent, na grote eerdere verliezen.

Een reddingsoperatie door de overheid wordt algemeen beschouwd als de minst aantrekkelijke mogelijkheid om de hypotheekbanken te helpen hun balansen te schragen. Beleggers zijn bang dat een federale interventie de belangen van private beleggers zal wegvagen, aldus Brian Gardner, vicepresident van financiële dienstverlener Keefe, Bruyette & Woods.

Vorige maand stemde het ministerie van Financiën ermee in Fannie Mae en Freddie Mac van steun te voorzien. Samen bezitten of waarborgen de twee banken voor zo’n 5.300 miljard dollar aan hypotheken, ongeveer de helft van het Amerikaanse totaal. De overheidssteun kan komen in de vorm van kredieten of een belegging in aandelen. Alom wordt aangenomen dat de overheid in dat laatste geval voorrang zal bedingen boven alle andere beleggers. Met andere woorden: als de firma’s insolvabel worden, kan de overheid eerder dan andere beleggers haar geld terughalen.

Het afgelopen jaar zijn er steeds meer huizenbezitters bijgekomen die hun hypotheek niet kunnen aflossen. Dat heeft geleid tot miljardenverliezen bij de twee semioverheidsbedrijven. Deze ontwikkeling is ook (mede) verantwoordelijk voor de verslechtering van de kredietmarkten, waardoor het voor bedrijven in het algemeen moeilijker is geworden nieuw kapitaal aan te trekken.

Freddie Mac heeft gezegd 5,5 miljard dollar (3,7 miljard euro) te willen binnenhalen ter ondersteuning van zijn balans. Dat bedrag is bijna tweemaal zo hoog als de huidige marktwaarde van Freddie Mac van ongeveer 2,8 miljard dollar.

De marktwaarde van Fannie Mae bedraagt zo’n 6,6 miljard dollar. Analist Paul Miller van vermogensbeheerder en financieel adviseur Friedman, Billings & Ramsey schat dat Fannie Mae tussen de 5 en 10 miljard dollar aan nieuw kapitaal zal moeten aantrekken.

Maar het vooruitzicht van een reddingsoperatie door de overheid is een van de grootste obstakels geweest voor de pogingen om kapitaal bij andere beleggers los te weken.

Fannie Mae en Freddie Mac kunnen dat geld van private beleggers wel binnenhalen, maar de kosten zouden volgens analisten waarschijnlijk zeer hoog zijn in termen van rente- of dividenduitkeringen, afhankelijk van de structuur van de emissie, en in termen van verwatering van bestaande aandeelhouders.

„De kapitaalkosten van zoiets als dit zijn verbijsterend”, zegt analist Richard Bove van zakenbank en vermogensbeheerder Ladenburg Thalmann. Fannie Mae en Freddie Mac zouden best kapitaal kunnen aantrekken, maar het zou hun tijdens de huidige inzinking van de kredietmarkten zoveel kosten dat het onaantrekkelijk is, aldus Bove.

Op een bepaald prijsniveau zouden de firma’s echter zeker beleggers vinden die bereid zouden zijn met ze in zee te gaan. Het is louter een kwestie van kosten en verwatering.

Ook iedere particuliere belegger zal een voorrangspositie willen bedingen, zegt Walter O’Haire, analist bij de consultancyfirma Celent.

Potentiële beleggers zouden zich ook tot de overheid kunnen wenden voor bepaalde financiële garanties ter bescherming tegen verliezen, voegt O’Haire daaraan toe. „Ze zullen zo veel mogelijk zekerheid willen.”

Als Fannie Mae en Freddie Mac geen externe beleggers kunnen vinden, zal het steunaanbod van de overheid vermoedelijk een rol gaan spelen. Ely zegt dat als de overheid zich ermee gaat bemoeien, de eerste optie zou zijn de hypotheekbanken kredieten te verlenen, waarschijnlijk via de Fed (het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken) of mogelijk via het ministerie van Financiën.

Die optie zou het ministerie helpen een rechtstreekse overname te vermijden, aldus Ely.

Fannie Mae of Freddie Mac zouden vermoedelijk hypotheken en effecten uit hun portefeuille moeten inzetten als onderpand, in ruil voor de kredieten. Dat zou helpen een volledige overname door de overheid te voorkomen.

De Federal Reserve heeft in maart, kort na de ondergang van zakenbank Bear Stearns, een soortgelijke kredietmogelijkheid opengesteld voor zakenbanken. Voorheen mochten alleen gewone banken geld van de Fed lenen, met kredieten als onderpand. (AP)

Vertaling Menno Grootveld

    • Stephen Bernard