Een weinig artistieke animatie van ‘Star Wars’

Star Wars: The Clone Wars. Regie: Dave Filoni. Met stemmen van Matt Lanter, Ashley Eckstein (ov). * In this image released by Warner Bros. & Lucasfilm Ltd., Count Dooku unleashes dark side lightning in a scene from "Star Wars: The Clone Wars." (AP Photo/Warner Bros. & Lucasfilm Ltd) ** NO SALES ** Associated Press

Star Wars: The Clone Wars. Regie: Dave Filoni. Met stemmen van Matt Lanter, Ashley Eckstein (ov). *

Is dit een film of een game? The Clone Wars is de eerste animatiefilm in de Star Wars-reeks, die drie jaar geleden afgesloten leek toen de zesde speelfilm uitkwam. Producent en geestelijk vader George Lucas heeft besloten toch een film van The Clone Wars te maken, ongetwijfeld ter promotie van de tv-serie die later dit jaar op Cartoon Network te zien zal zijn. Of anders voor de computerspelletjes die rond Kerst worden verwacht.

Daarmee is ook de artistieke pretentie van The Clone Wars aangegeven; die is erg bescheiden. De tekeningen, met name de achtergronden, zijn pover en de special effects, waar de speelfilms zo beroemd om waren, zijn in de animatie-uitvoering per definitie minder imposant. Een verticaal gevecht, tegen de steile muur van een vesting, is het meest spectaculair.

Een galmende vertelstem brengt ons aan het begin van de film in ijltempo op de hoogte van de plot: de republiek van verenigde sterrenstelsels vecht een burgeroorlog uit met separatisten onder leiding van de sinistere graaf Dooku. Intussen hebben onbekende lieden de zoon van roverhoofdman Jabba the Hutt ontvoerd, wat een complot blijkt te zijn om de goede Jedi-krijgers, onder wie Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi, van de republiek in diskrediet te brengen.

Klinkt oninteressant? Dat is het ook.

    • Bas Blokker