Een Oekraïense benzinepomp

Een Oekraïense benzinepomp Karatsjivka. Michailovitsj uit Oekraïne koopt diesel en motorolie van vrachtwagenchauffeurs. Vervolgens verkoopt hij de diesel langs de weg voor omgerekend 86 eurocent per liter, 14 cent onder de officiële verkoopprijs van 1 euro. Op deze manier vult de 62-jarige zijn pensioen aan, dat met 60 euro per maand niet genoeg is. Ook de vrachtwagenchauffeurs verdienen aan de handel: ze stelen de diesel uit hun eigen tank. Zelf rijdt Michailovitsj in een dertig jaar oude auto, een Zaporozhets. De Zaporozhets werden tussen 1958 en 1994 geproduceerd in Oekraïne. Het was indertijd het goedkoopste automerk in de Sovjet-Unie. In Oekraïne zijn de benzineprijzen het afgelopen jaar sterk gestegen. Foto Martin Roemers Ukraine, Karatsjivka, August 2008, Selling stolen diesel. Leonti Michailovitsj (left) buys diesel and motoroil from truckdrivers, who steal it from the tank of their truck. Michailovitsj sells the diesel for 86 eurocent a liter, the official price is 1 euro. In Ukraine the gasprices have risen last year. Michailovitsj (62) does this because his monthly pension of 60 euro's is not sufficient. He drives an 30 year old Zaporozhets car. Eastern Europe, Europe East, gas, fuel, oil, price, high prices, economy, poverty, gas station, truck, petrol, pump, petrol station, theft, steal, stealing, criminality, crime, street vendor, illegal, Pensioner, Oekraine, Karatsjivka, Augustus 2008, Verkoop van gestolen diesel. Leonti Michailovitsj (links) koopt diesel en motorolie van truckchauffeurs die het uit de tank van hun vrachtauto stelen. Michailovitsj verkoopt de diesel voor omgerekend 86 eurocent per liter aan particulieren. Aan de pomp kost een liter diesel 1 euro. In de Oekraine zijn brandstofprijzen het afgelopen jaar erg gestegen. Michailovitsj (62) doet dit om zijn maandelijkse pensioen van 60 euro aan te vullen. Hij rijdt in een dertig jaar oude Zaporozhets auto. Oost Europa, Oost-Europa, brandstof, hoge brandstofprijs, brandstofprijzen, diesel, prijs, prijzen, benzine, olie, benzinepomp, diefstal, heling, helen, criminaliteit, illegaal, straathandel, armoede, truck, transport, economie, gepensioneerde, Ukraine, Karatsjivka, Ost Europa, Ost-Europa, Diesel, Benzin, Tankstelle, Preis, Wirtschaft, Oel, Krafstoff, Brennstoff, Armut, Diebstahl, Kriminalitaet, Stehlen, Rente, Rentner, Photo: Martin Roemers Roemers, Martin

Michailovitsj uit Oekraïne koopt diesel en motorolie van vrachtwagenchauffeurs. Vervolgens verkoopt hij de diesel langs de weg voor omgerekend 86 eurocent per liter, 14 cent onder de officiële verkoopprijs van 1 euro. Op deze manier vult de 62-jarige zijn pensioen aan, dat met 60 euro per maand niet genoeg is. Ook de vrachtwagenchauffeurs verdienen aan de handel: ze stelen de diesel uit hun eigen tank. Zelf rijdt Michailovitsj in een dertig jaar oude auto, een Zaporozhets. De Zaporozhets werden tussen 1958 en 1994 geproduceerd in Oekraïne. Het was indertijd het goedkoopste automerk in de Sovjet-Unie. In Oekraïne zijn de benzineprijzen het afgelopen jaar sterk gestegen.