Doping bij vier paarden

Bij de Olympische Spelen van Hongkong is bij vier springpaarden doping aangetroffen. De overkoepelende organisatie FEI heeft dat vandaag bekendgemaakt. Het gaat om de paarden van de Duitser Christian Ahlmann (Cöster), de Braziliaan Bernardo Alves (Chupa Chup), de Ier Denis Lynch (Lantinus) en de Noor Tore Andre Hansen (Camiro).

Bij alle paarden werd hetzelfde middel aangetroffen, capsaicin, een bestanddeel van Spaanse pepers dat het uithoudingsvermogen vergroot. De consequentie zou kunnen zijn dat Noorwegen zijn derde plaats in de landenwedstrijd kwijt is. De Nederlandse ploeg schuift in dat geval op van de vijfde naar de vierde plaats.

Deze maatregel neemt de FEI echter pas na verder onderzoek. Wel zijn de betreffende ruiters met onmiddellijke ingang geschorst.

Twee van de vier ruiters behoorden na de drie kwalificatieproeven tot de toptien. Hansen was met Camiro zelfs de beste van het deelnemersveld, Lynch stond achtste. Die resultaten telden overigens niet meer mee voor de individuele finale van vandaag, waarvoor Nederlanders Gerco Schröder, Angelique Hoorn en Marc Houtzager zich wisten te plaatsen.

Ook de vorige Spelen werden in het hippisch circuit overschaduwd door dopingzaken. De Duitsers moesten vier jaar geleden in Athene een gouden medaille inleveren na een positieve test van het paard van wereldtopper Ludger Beerbaum. Cian O’Connor uit Ierland raakte om dezelfde reden zijn individuele zege kwijt. George de Jong, directeur van de Nederlandse paardenbond reageerde vanmiddag aangeslagen. „Dit is heel slecht”, was zijn commentaar.