Corus wil smelterij aluminium afstoten

Staalbedrijf Corus onderhandelt met de Britse investeringsmaatschappij Klesch & Company over de verkoop van twee aluminiumsmelterijen. Het gaat om een smelterij in Delfzijl en in het Duitse Voerde.

Dat heeft Corus gisteren bekendgemaakt. Corus, eigendom van het Indiase staalconcern Tata Steel, was tot voor kort in onderhandeling met de American Industrial Acquisition Corporation over de verkoop van de smelterijen, maar die onderhandelingen mislukten. De ondernemingsraden van de smelterijen hadden al ingestemd met de verkoop aan het Amerikaanse bedrijf.

De twee aluminiumsmelterijen kampen al jaren met tegenvallende resultaten. De bedrijven hebben vooral last van de hoge energieprijzen, wat rendabele exploitatie van de smelterijen bijna onmogelijk maakt. Bijna de helft van de productiekosten gaat op aan stroom. Aluminium wordt gemaakt door het smelten van aluinaarde door middel van elektrolyse. Daarbij ontstaat vloeibaar aluminium.

Samen produceren de twee smelterijen in Nederland en Duitsland rond de twee ton aluminium per jaar. Bij de smelterij in Delfzijl werken rond de 450 mensen. Het onderdeel van Corus lijdt al jarenlang verlies. In 2006, het laatst gedeponeerde jaarverslag, bedroeg het verlies ruim 15 miljoen euro.

In 2006 verkocht Corus zijn aluminiumdivisie voor 826 miljoen euro aan het Amerikaanse bedrijf Aleris. De twee smelterijen bleven toen buiten de verkoop, omdat het Amerikaanse bedrijf ze niet wilde hebben.