‘Cordero de Dios’: te braaf, keurig en voorspelbaar

Cordero de Dios. Regie: Lucia Cedron. Met: Mercédes Moran, Jorge Marrale. **
Cordero de Dios. Regie: Lucia Cedron. Met: Mercédes Moran, Jorge Marrale. **

Cordero de Dios. Regie: Lucia Cedron. Met: Mercédes Moran, Jorge Marrale. **

In de strijd tussen festivals om ‘wereldpremières’ viel de keuze van het filmfestival Rotterdam dit jaar op Cordero de Dios (Het lam Gods) van de Argentijnse debutante Lucia Cedron als openingsfilm. De film kon die weelde nauwelijks dragen. Cordero de Dios is te braaf en keurig, te voorspelbaar ook, om veel indruk achter te laten. Als grootvader Arturo (Jorge Marrale) wordt ontvoerd, komt zijn dochter Teresa (Mercedes Moran) terug naar Argentinië vanuit Frankrijk, waar ze al jaren in ballingschap leeft. De ene verdwijning rijt de wond open van een andere verdwijning uit het verleden, die van haar echtgenoot. De pater familias en de dochter stonden tegenover elkaar tijdens de militaire dictatuur van Videla in de jaren zeventig; Teresa zat in het verzet, vader stemde in. De grote thema’s van woede en berusting, wraak en verzoening, komen niet echt tot leven, ondanks de directe betrokkenheid van de maakster, die een deel van haar eigen gezinsverleden in de film verwerkte.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn