Bramen plukken en bloemenkransen maken

Weer thuis. Weer aan het werk. En: de tuin weer onderhouden. Tijd voor tuinbladen dus, en dan het liefst bladen die je een handje helpen. Zoals Tuin & Co (3,90 euro), dat op de cover aankondigt dat ze je gaan bijstaan in je snoeiangst. Er staat op de omslag bovendien een foto van rijpe bramen, precies goed nu de herfst er alweer bijna aankomt. Bramen doen ook altijd terugdenken aan vroeger, toen je nog met een emmer de weilanden introk om ze te zoeken.

Maar dat was vroeger, nu heeft een beetje tuin een doornloze braamstruik die tegen de pergola opgroeit. En, lezen we in Tuin & Co: ook mini-fruitboompjes in een pot, aalbesstruiken en zoete kers. Want „fruit kweken is allang niet meer moeilijk”.

En nu we niet langer op het echte platteland wonen, is fruit in de tuin ook op een makkelijke manier educatief: „Zo zien kinderen hoe het fruit groeit en ze kunnen zelf uit de tuin plukken.” Een basisrecept voor jam („leuk om te doen” – inderdaad, dat weten we nog van de dag na de dag in de weilanden) ontbreekt niet.

Maar goed, het onderhoud. Dat biedt Tuin & Co vooral in de vorm van door het hele blad heen verspreide tips en, vooral: vier pagina’s over snoeien (inclusief een uitneembare snoeikalender) en zes pagina’s ‘aan de slag in september’. Kijk, daar heb je wat aan.

Hobbytuin (3,95 euro) is een blad waarvan je niet meteen doorhebt dat het uit België komt. Pas als je gaat bladeren vallen je de Vlaamse namen op (Roel Vanderstukken over zijn ‘relaxtuin’) en de plekken die worden beschreven: „Geen enkele regio ter wereld heeft zo’n grote bebouwingsdichtheid als Vlaanderen, maar met een geveltuintje kan u de vaak kaal, grijs en saai ogende straatwoestijnen een groene impuls geven.”

Dat is niet erg, juist wel leuk. Maar is Hobbytuin ook het blad dat je zoekt als je je tuin moet onderhouden? Jawel, maar anders dan Tuin & Co. Er staan vooral dingen in die je kunt overwegen te doen: een geveltuintje aanleggen, een heg planten, een zwembad nemen. En verder verhalen met mooie foto’s erbij: tuinen in Nîmes, kaas maken in de Alpen.

Home and Garden (4,25 euro) gaat daarin nog verder. Het eerste verhaal gaat meteen over ‘logeren in ’t groen’, aan een bergweggetje in het Limburgse Bemelen. Daarna de droomtuin van Pit Gooskens en als je vervolgens komt bij het artikel over aubergines gaat dat nauwelijks over het kweken ervan, maar over mooie paarse artikelen (borden, bekers, stoelen en zelfs een paarse oven) en recepten met aubergine. Wel lekker, natuurlijk.

Home and Garden is meer een blad voor de genieter, blijkt. Er staan adressen in van buitenrestaurants, prijzen van stylish tuinmeubilair en de laatste trends in de kleuren van je tuinhuis. Als het op plukken aankomt, wordt er geen jam gemaakt maar een krans van bloemen en bessen, „met je beste vriendinnen tijdens een bijzondere en ontspannen middag in de tuin”. Zelf geen pluktuin? Geen probleem, ook daar zijn adressen voor.

Voor wie liever aan de tafel blijft zitten, is er ook nog Bloemschikken (4,95 euro). En eerlijk is eerlijk, alle tuinbladen hebben mooie foto’s, maar Bloemschikken heeft de mooiste.

Gretha Pama

    • Gretha Pama