Bieten & loof

In deze salade worden niet alleen rode zomerbieten gebruikt, maar ook hun groene loof. Wie geen moestuin heeft, of een groenteboer die dit heerlijke blad zonder pardon wegmietert, neemt een klein kropje sla.

Voor 2 personen:

3 bieten, met loof

1 rode ui

1 avocado

1 citroen

2 lente-uitjes

150 g gerookte zalm

125 g zure room

1 – 2 theelepels dijonmosterd

1 theelepel honing

Snijd een kapje van de boven- en onderkant van de bieten en snijd ze in kwarten. Snijd ook de rode ui in kwarten. Schep bieten en ui om met de olijfolie en zout en peper. Leg biet en uit in een ovenschaal waar ze net inpassen, doe er 150 ml water bij. Rooster 45 minuten in een oven op 200 graden. Laat afkoelen, pel bieten en uien. Schil intussen de avocado, verwijder de pit en snijd in plakjes. Besprenkel met het sap van een halve citroen. Snijd de lente-ui in ringetjes. Was het bietenloof, dep het droog en scheur het zo nodig kleiner. Roer zure room met het resterende citroensap, mosterd, honing en zout en peper naar smaak tot een dressing. Verdeel het bietenloof over twee borden, leg daarop de bietjes, rode ui, avocado en gerookte zalm. Schenk de dressing over de salade en bestrooi met lente-ui.

Janneke Vreugdenhil

Kijk op www.nrc.tv voor Janneke’s nieuwste recept.

    • Janneke Vreugdenhil