Atleet Lathouwers eruit, succes tafeltennissters

Robert Lathouwers mist de halve finale van de olympische 800 meter. Het protest dat de Nederlandse atletiekdelegatie indiende tegen zijn uitschakeling, is gisteren door een beroepscommissie in Peking verworpen. Volgens de commissie was er een waarneembaar verschil tussen de als tweede geëindigde Yusuf Saad Kamel en de Nederlander, die als derde werd geklasseerd. Ze hadden beiden, net als de nummer één Mohammad Al-Azemi, dezelfde tijd gekregen: 1.46,94. Het verschil tussen twee en drie bedroeg millimeters. Kamel drukte volgens de commissie zijn schouder eerder over de streep. De nummers een en twee van de acht series kwalificeerden zich automatisch voor de halve eindstrijd van vandaag. Ook de acht verliezers met de snelste tijd mogen starten. De tijd van Lathouwers was niet goed genoeg om tot dat groepje te behoren.

De Russische worstelaar Boevaisa Saitjev heeft gisteren voor de derde keer olympisch goud gewonnen. De 33-jarige Saitjev won in de finale van de klasse tot 74 kilogram vrije stijl. Hij versloeg de Oezbeek Soslan Tigjev. Brons was er voor de Wit-Rus Moerad Gaidarov en de Bulgaar Kiril Terzjev. Saitjev was ook bij de Spelen in Atlanta (1996) en Athene (2004) de sterkste in zijn klasse.

Het is de Chinese basketballer Yao Ming en zijn ploeggenoten niet gelukt de halve eindstrijd te halen op het olympisch toernooi. Het team verloor gisteren van de drievoudige winnaar van het brons, Litouwen. De Litouwers wonnen met 94-68. Het Chinese idool Yao Ming kwam geen moment goed in de wedstrijd door zware dekking. In de halve finales speelt Litouwen tegen Spanje.

De Nederlandse BMX-ers Raymon van der Biezen en Rob van den Wildenberg reden vannacht de kwartfinale en mogelijk ook de halve finale en de finale. Bij de vrouwen startte Lieke Klaus, als enigde Nederlandse, gelijk in halve finale.

Kijk hoe ver ze zijn gekomen op nrcnext.nl/spelen

De Nederlandse honkballers hebben de Olympische Spelen verlaten met een nederlaag. Het team van bondscoach Robert Eenhoorn, dat al uitgeschakeld was, werd met 10-0 verslagen door Zuid-Korea. Nederland won alleen van China, dat een ticket kreeg omdat China het gastland van de Spelen is.

De Nederlandse tafeltennisster Li Jiao heeft zich gisteren geplaatst voor de achtste finales van het olympisch toernooi. De Europees kampioene versloeg in de derde ronde Ni Xia Lian uit Luxemburg in vijf games. Ook de Nederlandse Li Jie is door naar de volgende ronde. Zij schakelde gisteren in de derde ronde voormalig Europees kampioene Liu Jia uit Oostenrijk uit (4-1).

Zilveren medaillewinnares op de zevenkamp Lioedmila Blonska (Oekraïne) is betrapt op het gebruik van verboden middelen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft dat tegenover het Franse persbureau AFP bevestigd. Er wordt nog gewacht op de resultaten van de contra-expertise. Blonska is het vijfde dopinggeval bij deze Spelen. De Spaanse wielrenster Maria Isabel Moreno, de Noord-Koreaanse schutter en medaillewinnaar Kim-Jong-Su, de Vietnamese turnster Do Thi Ngan Thuong en de Griekse atlete Fani Chalkia gingen haar voor.

Marathonzwemster Edith van Dijk is gisteren als veertiende geëindigd op de eerste olympische tien kilometer in open water. Ze eindigde op ruim een halve minuut van de winnares, de Russische favoriete Larisa Iltsjenko, die net binnen de twee uur finishte: 1.59.27. „Ik had de laatste duizend meter helemaal geen puf meer”, zei Van Dijk, die vorig jaar terugkeerde als marathonzwemster nadat bekend was geworden dat de tien kilometer in open water de olympische status zou krijgen. De meervoudig wereldkampioene had haar loopbaan net beëindigd. De gehandicapte zwemster Natalie du Toit eindigde in de olympische zwemmarathon als zestiende.

Lees een verhaal over Du Toit op nrcnext.nl/links