Alleen Engeland accepteert Glitter nog

Thailand weigert hem toegang, in China is hij evenmin welkom; Gary Glitter verblijft vruchteloos op diverse vliegvelden.

De voormalige Britse popster Gary Glitter (64), die deze week werd vrijgelaten uit een Vietnamese gevangenis na een veroordeling wegens pedofilie, blijft van vliegveld naar vliegveld trekken zonder toegang te krijgen tot een land van zijn keuze.

Vanmorgen was hij, omringd door een leger fotografen, terug op de luchthaven van de Thaise hoofdstad Bangkok, nadat hij op het vliegveld van Hongkong te horen had gekregen dat de Chinese autoriteiten hem evenmin wilden toelaten. Ook Thailand weigert hem toegang. De BBC meldde dat inmiddels 19 landen hebben verklaard Glitter, in de jaren ’70 een geliefde rockzanger, niet binnen hun grenzen te wensen.

Het enige land dat zich tot dusverre bereid heeft verklaard hem te accepteren is zijn vaderland Groot-Brittannië. Glitter, wiens eigenlijke naam Paul Gadd luidt, voelt er echter niet voor daarheen terug te keren omdat hij als veroordeelde pedofiel daar aan bepaalde restricties zou zijn gebonden. Hij zou in de gaten worden gehouden en hij zou de politie op de hoogte moeten houden van zijn verblijfplaats en reisplannen.

Glitter zat bijna drie jaar in Vietnam gevangen. Hij was schuldig bevonden aan seksueel misbruik van minderjarige meisjes. Dinsdag werd hij op het vliegtuig naar Bangkok gezet. Er was aanvankelijk sprake van dat hij naar Londen zou doorvliegen, maar Glitter wendde een hartaanval voor en wist zo zijn verblijf op het Thaise vliegveld te verlengen. Volgens sommige Britse media zou Glitter, wiens fortuin wordt geschat op 5 miljoen pond, naar Cuba willen. Daar bezit hij een villa.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith liet gisteren weten dat Glitter wat haar betreft het land niet meer uit mag als hij eenmaal terug is. Ze stelde bovendien voor de regels voor veroordeelde pedofielen aan te scherpen. Thans kan de politie pedofielen slechts tot zes maanden na incidenten in de gaten blijven houden. Smith wil die grens oprekken tot vijf jaar. „Ik geloof dat we dat verschuldigd zijn aan de kinderen in dit land en aan kinderen in het buitenland”, aldus Smith.

Hoewel dergelijke maatregelen op brede steun onder de bevolking kunnen rekenen, zijn er ook mensen die menen dat de Britse regering in dit opzicht doorslaat. Carol Sarler constateert vandaag in een column in het dagblad The Times dat de samenleving eerst moet vaststellen of pedofilie een ziekte is. Zo ja, dan moeten pedofielen niet worden gecriminaliseerd maar medisch behandeld. Als het echter geen ziekte is maar misdadig gedrag, waarvoor de daders zelf kiezen, is gevangenisstraf op zijn plaats. Maar in het laatste geval moeten ze volgens Sarler na hun vrijlating echt vrij zijn en niet voor onbepaalde tijd aan allerlei beperkingen blijven gebonden. Daarmee worden ook andere misdadigers niet opgezadeld.