Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Albayrak tegen tussentijdse toets

Staatssecretaris Albayrak (Justitie, PvdA) laat de Tweede Kamer volgende maand weten of de gratieprocedure voor levenslang gestraften voldoet. Mogelijk wil zij de betrokken inrichting meer inschakelen bij de beslissing de straf in te korten of kwijt te schelden. Albayrak wijst een tussentijdse toetsing op vaste momenten tijdens een levenslange gevangenisstraf af.

Dit zegt de woordvoerder van Justitie in reactie op de oprichting, gisteren, van het Forum Levenslang. Dit zijn wetenschappers en magistraten die zich zorgen maken over „de onmenselijke aspecten” van levenslang. In Nederland zijn nu 38 personen gedetineerd voor de duur van hun leven, zonder perspectief op voortijdige of voorwaardelijke vrijlating.

Albayrak zei in maart op een congres van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming dat de gratieprocedure op zichzelf voldoende mogelijkheden biedt. „Het advies van de rechter die de straf heeft opgelegd is het uitgangspunt. Ook de mening van het Openbaar Ministerie wordt gevraagd. Verder is er de mogelijkheid om naar de civiele rechter te stappen, al of niet in kort geding”.

Een periodieke toetsing is volgens haar ook niet nodig omdat het wetboek sinds kort ook de tijdelijke vrijheidsstraf van 30 jaar kent. De beslissing om levenslang uit te spreken moet dan volgens de staatssecretaris wel zo goed overwogen zijn dat daar tussentijds niet steeds op terug hoeft te worden gekomen.