Akkoord tussen VS en Polen over raketschild getekend in Warschau

Warschau. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft gisterochtend in Warschau een nieuw militair samenwerkingsverband met Polen bekrachtigd. Polen krijgt verregaande bilaterale veiligheidsgaranties, in ruil voor de plaatsing van tien Amerikaanse onderscheppingraketten. De Poolse premier Tusk noemde het akkoord het ”begin” van nauwere militaire banden tussen Washington en Warschau. ”Andere bilaterale overeenkomsten zullen volgen”. Rice zei dat de deal moet worden gezien ”in de context” van de bescherming die Polen geniet binnen de NAVO. De onderhandelingen over het raketschild, waarmee volgens de Amerikanen eventuele projectielen uit `schurkenstaten` in het Midden-Oosten en Azië kunnen worden onderschept, hebben ruim vijftien maanden geduurd. Ze kwamen vorige week in een stroomversnelling door het gewapende conflict in Georgië. De Polen zijn verontrust over het Russische geweld in Georgië.