Aanslagen op fabriek wapens in Pakistan

Twee zelfmoordterroristen hebben zichzelf vandaag opgeblazen bij de poorten van de belangrijkste wapenfabriek in Pakistan. Daarbij zijn volgens sommige politieverklaringen maximaal twintig doden gevallen, volgens andere zeker 45. Een ziekenhuis sprak rond het middaguur van 37 doden. Een exact dodental was moeilijk vast te stellen omdat het leger en de politie journalisten weghielden van het terrein. Er zouden meer dan vijftig gewonden zijn.

De twee daders zouden elk een poort van het complex in de garnizoensstad Wah, dertig kilometer ten noordwesten van Islamabad, hebben benaderd en hun bommen hebben laten ontploffen op het moment dat er werknemers naar buiten kwamen. In het complex produceren 25.000 arbeiders explosieven, munitie en wapens.

In Pakistan is de afgelopen maanden het geweld van extremisten opgelaaid, na mislukte vredesbesprekingen tussen de in maart aangetreden regering en militanten in de tribale grensregio met Afghanistan. De meeste aanslagen en gevechten vonden echter plaats in en rond de tribale gebieden.

De dubbele zelfmoordaanslag op het militair gevoelige doelwit doet denken aan de poging dinsdag om met een serie zelfmoordaanslagen een Amerikaanse legerbasis in de Oost-Afghaanse provincie Khost aan te vallen. Afghaanse en buitenlandse militairen vermoeden dat het toegenomen geweld in Afghanistan een gevolg is van het onderdak dat Talibaan-strijders en andere extremisten in de Pakistaanse tribale gebieden krijgen.

Gisteren werden twee raketten afgevuurd op een huis in de tribale regio Zuid-Waziristan, dat volgens veiligheidsfunctionarissen een schuilplaats was voor extremisten. Er vielen zes doden. Onbekend is wie de raketten heeft afgevuurd. (AP, Reuters, AFP)