70 procent van de Nederlanders

Foto Ad Nuis Serie De Nederlanders/ Bunschoten Spakenburg Fotograaf Ad Nuis Nuis, Ad

Op een bankje in de haven zit de familie Bakker uit Amersfoort. Het gezin woont in de wijk Vathorst, een vinexwijk die bijna net zo groot moet worden als Amersfoort zelf. In totaal worden er zo’n 11.000 woningen gebouwd. De familie Bakker is een dagje uit. Eerst zouden ze naar het bos gaan, toen naar een museum. Uiteindelijk belandden ze in de haven. Ze kijken bootjes en ze eten chips. De kinderen op de foto dragen allebei Birkenstocks, de Duitse gezondheidssandalen die sinds een paar jaar ook in Nederland hip zijn. Zulk schoeisel zouden meer Nederlanders kunnen gebruiken. Podotherapeuten schatten dat zo’n 70 procent van de bevolking – en dus van de Nederlanders – overproneert. Dat houdt in dat de enkel en de voet bij het lopen te veel naar binnen kantelen. Het komt vooral door de harde oppervlakken waar we dagelijks op lopen en het feit dat veel mensen vrij zwakke spieren in de voet en enkel hebben.

In deze rubriek brengt fotograaf Ad Nuis dagelijks de Nederlander in beeld. Zijn foto is weer aanleiding om een cijfer over ‘de Nederlander’ te belichten.