1 beschrijven

Een van de foto’s uit het project The Commons van Flickr: het plaatsje Venasque bij Avignon, 1899. Bibliotheek van Toulouse

Foto’s categoriseren

www.flickr.com/commons

Flickr is vooral bekend als vergaarbak van foto’s en filmpjes, te doorzoeken met tags. Dit zijn labels die gebruikers aan de foto’s hebben toegekend. Ze zeggen iets over het onderwerp, een object in de foto, of het kleurgebruik. Iedere dag komen er zo’n 20 miljoen unieke tags bij. Dit zoeksysteem wordt nu ook bij bestaande fotocollecties toegepast in het project The Commons. Begin dit jaar plaatste The Library of Congress gedigitaliseerde oude foto’s online. In de eerste vierentwintig uur werd 19.000 keer een tag aan de foto’s toegevoegd. Inmiddels hebben ook musea als het Smithsonian Institute en het Powerhouse museum in London foto’s toegevoegd en groeit de collectie onstuimig. De Flickr-gebruikers fungeren als een beschrijvers. Ze voegen tags en informatie toe aan de foto’s, die geheel vrij zijn van copyright. Er ontstaat een organisch netwerk, waar je associatief doorheen loopt. Begin je bijvoorbeeld met een portret van Einstein uit 1931, dan kom je via ‘1931’ uit bij een foto van een ‘Model A’, een auto uit die tijd, die weer is te bezichtigen in een museum in Canada, Alberta... etcetera... (IdV)