Winst bij Wegener daalt mede door grillige advertentiemarkt

Wegener, uitgever van regionale kranten en huis-aan-huisbladen, heeft ook in het eerste half jaar van 2008 last gehad van een grillige advertentiemarkt. De omzet uit personeelsadvertenties en reclame voor nationale merken en diensten daalde opnieuw. Op de lokale advertentiemarkt, zowel bij de regionale dagbladen als de huis-aan-huiskranten, boekte Wegener groei.

Dat maakte de uitgeverij vanochtend bekend. Wegener zag de omzet in de eerste zes maanden van dit jaar licht stijgen met 2,3 procent tot 356 miljoen euro. De winst daalde fors tot 13,9 miljoen euro, 42 procent minder dan in het eerste half jaar van 2007, deels door reorganisatiekosten.

Wegener haalde bijna 90 miljoen euro uit advertenties in huis-aan-huiskranten en nieuwsbladen. Advertenties in de regiokranten zorgden voor een omzet van bijna 94 miljoen. De uitgeverij wil zich versterken op de huis-aan-huismarkt door de nieuwsbladen van PCM Uitgevers over te nemen.

AD Nieuwsmedia, de joint venture met PCM waarin Wegener een belang heeft van 37 procent, haalde in het eerste half jaar van 2008 een lager bedrijfsresultaat dan in 2007. Ongunstige ontwikkelingen op de advertentiemarkt en aanloopverliezen van het in april geïntroduceerde AD Sportwereld Pro drukten het resultaat. Zowel het AD als de Wegener-kranten groeiden licht in abonnementen. Wegener overweegt zijn belang in het AD te verkopen aan PCM. De transactie zou voor het einde van het jaar worden afgerond.

Ondanks de teleurstellende advertentiemarkt verwacht Wegener de marge in 2008 te kunnen verbeteren ten opzichte van 2007. Die lag vorig jaar rond de 12 procent. Het Britse krantenbedrijf Mecom, sinds oktober vorig jaar meerderheidsaandeelhouder van Wegener, verlangt een marge tussen 15 en 20 procent van zijn kranten. In juni kondigde Wegener een omvangrijke reorganisatie aan om het rendement te verbeteren. Die operatie zou tussen 395 en 465 arbeidsplaatsen kosten. De regionale kranten dreigden daarop met een staking. Volgende maand praten kranten en raad van bestuur verder over de reorganisatie.

Eerder deze week werd de financiële topman van Mecom, John Allwood, benoemd tot lid van de raad van commissarissen van Wegener. Hij volgt Rob van Schaik op, die eind juni aftrad om de mogelijke schijn van belangenverstrengeling tussen zijn werkzaamheden als consultant/eigenaar van Independant Capital Partners en zijn werkzaamheden als commissaris van Wegener te vermijden.