Wie er dood ging en wie niet

Over mijn Lijk is een succes in binnen- én buitenland.

Toch stopt Patrick Lodiers met de presentatie: „Ik wil niet nog een keer vijf jonge mensen verliezen.”

„Hallo, ik ben Emmy en ik ga dood.” Zo stelt de 33-jarige deelneemster aan het BNN-programma Over mijn Lijk, waarin ongeneeslijk zieke jongeren worden gevolgd, zich voor tijdens de eerste aflevering. Ze is met presentator Patrick Lodiers op een begraafplaats om te kijken naar een grafsteen voor op haar graf. „Het liefst wil ik gewoon een vijver op mijn buik”, zegt ze. Maanden later kan ze aan het slot van de laatste aflevering, die vanavond wordt uitgezonden, hoopvol zeggen: „Hallo, ik ben Emmy en ik ga nog lang niet dood.”

Van de vijf jongeren die maandenlang werden gevolgd is naast Emmy alleen de 23-jarige Karina, die lijdt aan kanker, nog in leven. De extra lange aflevering volgt na een herhaling van het tweede seizoen die BNN vanaf begin juli uitzond. De uitzending laat zien hoe het de deelnemers en nabestaanden de afgelopen maanden is vergaan en vormt tevens een afsluiting voor presentator Lodiers. Hij gaf al eerder dit jaar aan dat hij het programma te zwaar vindt om te blijven maken. „Ik wil niet nog een keer vijf jonge mensen verliezen”, zegt Lodiers.

Over mijn Lijk wordt al vanaf de eerste aflevering geprezen. De eerste serie was in 2006 het hoogst gewaardeerde programma van de Publieke Omroep en trok gemiddeld ruim een half miljoen kijkers. Ook afgelopen tv-seizoen was het programma prominent aanwezig in de kijkersenquêtes, tussen EK-wedstrijden en films als Lord Of The Rings (zie inzet).

Ook het buitenland blijkt inmiddels interesse te hebben in het BNN-programma. De VRT is al enige tijd bezig met het maken van een Vlaamse variant van Over mijn Lijk en in Zweden is inmiddels een eerste serie uitgezonden.

Opvallend zijn de directe vragen die presentator Lodiers aan de doodzieke jongeren stelt én de open manier waarop zij zelf over hun ziekte vertellen. „Wat hier in zit komt allemaal uit de longen?”, vraagt hij aan de 35-jarige Margreet die aan borstkanker lijdt en terminaal in het ziekenhuis ligt.

De cameraman filmt een houder met een bruinkleurige vloeistof. Lodiers vervolgt: „Hoeveel liter is dat wel niet?” Het is oprechte interesse, zegt hij. „Ik wil al die dingen echt weten. Als ik eenmaal een klik heb, durf ik alles te vragen.”

Verderop in de aflevering gaat Lodiers nog één keer bij Margreet langs om afscheid te nemen, waarna ze drie dagen later overlijdt. Hij neemt ook afscheid van Gwendo, een paar uur voor zijn euthanasie. „Hij vroeg of we langs wilden komen, dus dan doe je dat”, aldus Lodiers.

Net als bij eerdere afleveringen worden dit soort zware fragmenten afgewisseld met ‘leuke dingen’ die de ernstig zieke deelnemers nog doen. Zo gaat Karina vliegen op Texel en Emmy rijdt een race in een Porsche op het circuit van Zandvoort. „We proberen een balans te zoeken, waardoor mensen blijven kijken naar het programma. Dat was in het begin erg moeilijk. De eerste aflevering van de eerste serie is misschien wel tien keer hergemonteerd.”

Lodiers noemt het programma „buitengewoon belangrijk” voor BNN, omdat het zoveel kijkers trekt. „Maar dat geldt ook voor een programma als Spuiten & Slikken”, zegt Lodiers. „Het gaat er om dat de programma’s in evenwicht zijn. Mensen zeggen weleens dat onze omroep alleen maar wil schoppen. Dan zeg ik: o ja, en Over mijn Lijk dan?”

Het nieuwe seizoen wordt gepresenteerd door Yvon Jaspers. „Nadat ik bekend had gemaakt dat ik met het programma wilde stoppen, werd ik door haar opgebeld dat zij het graag zou willen presenteren. Ik weet zeker dat ze dat prima zal doen.”

Over mijn Lijk, vanavond, Ned. 3, 21.10 u. Lees blogs van deelnemers op overmijnlijk.bnn.nl

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Lord of the Rings

In de inzet bij het artikel Wie er dood ging, en wie niet (woensdag 20 augustus, pagina 30 en 31) staat dat de film Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring werd uitgezonden op 15 december 2008. Dat moet 2007 zijn.

    • David Haakman