Volwassen kindertoetje

Voor 4-6 personen:1 grote biologische citroen, gewassen4 (niet al te) rijpe bananen, gepeld en in schijfjes2 eetlepels kristalsuiker500 gram Biogardeyoghurt (1,5%)ruwe rietsuiker (facultatief)

Vanwege het toegevoegde citroensap en de geraspte citroenschil is dit eenvoudige kindertoetje van yoghurt met banaan iets hoger op de smaakladder komen te staan, waardoor volwassenen er zich ook door kunnen laten bekoren.

Bereiding: Rasp de schil van de citroen heel licht af boven een schaal. Pers de citroen vervolgens uit en voeg het gezeefde sap bij de citroenschil. Prak de schijfjes banaan met een vork fijn in een diep bord en roer de verkregen bananenpuree snel door het citroensap. (Laat minuscule stukjes banaan in de verkregen puree intact want dat geeft straks wat structuur aan het geheel.)

De vriendin waarvan ik dit toetje afkeek, raspt de bananen ook wel eens op een glazen appelrasp-je maar dat levert gladdere bananenpuree op. Roer tot slot de yoghurt door de bananen en zoet het geheel zeer bescheiden met de kristalsuiker; hoe rijper de bananen hoe minder suiker er nodig is.

Zet de schaal tot gebruik in de ijskast, want yoghurt behoort ijskoud gegeten te worden. Serveer in glazen coupes en laat ieder naar wens nog een frutseltje rietsuiker over zijn toetje strooien; niet zozeer om te zoeten maar voor het knisperige effect daarvan tussen de kiezen. Een ijswafeltje erbij kan ook geen kwaad.

FLORINE BOUCHER

Morgen: zalm met venkel

    • Florine Boucher