Verklaring ontucht na 9 jaar herroepen

Een van de hoofdrolspelers in een omvangrijke ontuchtzaak in Enschede ontkent negen jaar na dato het misbruik door haar vader, moeder en oom. De inmiddels 20-jarige Deborah verklaart vanavond in een uitzending van KRO Reporter: „Het is niet gebeurd, dat weet ik heel zeker.” Ze zegt als elfjarige tot haar verklaring te zijn gekomen onder druk van de politie.

Geert-Jan Knoops, advocaat van de in 2002 door het hof in Arnhem tot tbs veroordeelde vader Hennie K., wil het beeldmateriaal voorleggen aan de Hoge Raad. Hij verlangt nader onderzoek en wil dat Deborah opnieuw wordt gehoord. De Hoge Raad beslist binnenkort of de zaak wordt herzien.

De commissie evaluatie afgesloten strafzaken (Posthumus II), ingesteld na fouten in de Schiedamse parkmoord, adviseerde in december nader onderzoek te doen naar de Enschedese ontuchtzaak. Er zou onvoldoende oog zijn geweest voor het feit dat de belangen van opsporing en hulpverlening niet altijd hand in hand gaan. Uit het rapport: „De bange kans moet onder ogen worden gezien dat een onschuldig persoon vast zit.”

Hoogleraar strafrecht Theo de Roos, lid van Posthumus II, vindt het onbegrijpelijk dat het hof tot een veroordeling is gekomen.

De Enschedese ontuchtzaak speelde in 1999. Deborah en haar zus Melissa, toen elf en dertien, zouden jarenlang zijn misbruikt door hun vader, moeder en oom. Die familieleden zouden de meisjes hebben aangezet tot misbruik van andere kinderen uit de buurt.

Er is geen sprake geweest van ontucht, zegt Deborah nu. „Als ik bij mijn vader en moeder ertussenin lag, dan sliep ik gelijk, want meestal kwam ik alleen bij mijn vader en moeder als ik bang was, als het onweer was of zo”, zegt ze. Op de vraag waarom ze destijds toch over misbruik heeft verklaard, antwoordt ze: „Ik denk nu onder druk van de politie, van de verhoren. Dat gewoon de woorden ons in de mond zijn gelegd.”

Deborah heeft tot haar achttiende in instellingen gewoond. Nu woont ze zelfstandig. Haar zus Melissa, nu 23 jaar, is getrouwd en heeft een kindje. Zij wilde niet aan het programma meewerken.

De moeder en oom hebben hun straf uitgezeten. Zij verklaren onschuldig te zijn. Vader Hennie K. verblijft in een tbs-kliniek. Omdat hij ontkent, wordt hij niet behandeld, aldus zijn advocaat.