Van drie crossers nog twee in de race

De Nederlandse fietscrossers Raymon van der Biezen en Rob van den Wildenberg hebben zich vandaag geplaatst voor de halve finale in het BMX-toernooi.

Oud-wereldkampioen Robert de Wilde slaagde er niet in zich in zijn series bij de beste vier te plaatsen. Het was een forse tegenvaller voor De Wilde, die een paar jaar geleden voor zijn sport naar de Verenigde Staten verhuisde. Vijf weken voor de Spelen had hij bij een val tijdens een training in San Diego een hersenschudding opgelopen. „Of dat de reden is dat het hier niet ging? Ik weet het niet. Ik ben er wel een kleine drie weken uit geweest en moest erna meer doen dan ik eigenlijk wilde.”

„Nooit heb ik me zo intensief op een wedstrijd voorbereid. Ik ben dit jaar driekwart van mijn tijd niet thuis geweest”, zei de 31-jarige De Wilde, die veel op Papendal trainde, waar een deel van de olympische baan was nagebouwd. Voor De Wilde was Peking wellicht zijn enige kans op een olympische medaille. „Het is jammer. Het is alles of niets in deze sport. Ik kwam gewoon tekort, maakte fouten.”

Van der Biezen en Van den Wildenberg dichten zichzelf medaillekansen toe. „Missie één is geslaagd, maar ik heb één doel: een medaille en liefst de gouden”, zei de 26-jarige Van den Wildenberg.

De 21-jarige Van der Biezen viel in zijn laatste heat, maar hij plaatste zich ondanks die val bij de beste vier in zijn kwartfinale. Hij hield alleen een bebloede pols en scheenbeen aan de val over. De op hem ingereden Amerikaan Kyle Bennett, drievoudig wereldkampioen, moest met zijn arm in een mitella terug naar het olympisch dorp. Hij plaatste zich evenals Van der Biezen wel voor de laatste zestien.

Fietscross debuteert op de Spelen. Van der Biezen had ‘gezonde wedstrijdspanning’ gevoeld. „Eerlijk gezegd wel iets meer dan bij een WK. Het is een aparte ervaring, eigenlijk niet te beschrijven.” „Het is iets speciaals, hier heb je drie jaar voor gewerkt”, zei uitgeschakjelde De Wilde. „Maar als je boven in het starthek staat, denk je daar niet aan, dan is het toch gewoon een wedstrijd.”

Bij de vrouwen was er vandaag alleen een kwalificatie om de startvolgorde in de halve finales van morgen te bepalen. Lieke Klaus realiseerde de elfde tijd in een veld van zestien. (ANP)