Van der Westen en Sedoc naar finale, Smith zevende

Gregory Sedoc en Marcel van der Westen hebben zich gisteren gekwalificeerd voor de halve finales op de 110 meter horden. Van der Westen eindigde in zijn serie uit de tweede ronde als vierde in 13,48 seconden. De beste drie van elke serie en de vier verliezers met de snelste tijd starten vandaag in de halve finales. Zijn tijd bleek net voldoende. Gregory Sedoc had voldoende aan de derde plaats in zijn serie om de halve finales te bereiken.

Rutger Smith is gisteren in de finale van het discuswerpen als zevende geëindigd. Hij kwam tot een afstand van 65,39 meter. Eerder eindigde Smith als negende bij het kogelstoten. De olympische titel ging naar Gerd Kanter. De Est loste Virgilijus Alekna (Litouwen) af, die zowel in Sydney (2000) als Athene (2004) de beste was. Kanter wierp de discus naar 68,82 meter. Zilver was voor de Pool Piotr Malachovski (67,82), brons ging naar de uittredende kampioen Alekna (67,79).

De Nederlandse tafeltennisster Li Jie heeft zich gisteren geplaatst voor de derde ronde van het olympisch toernooi. Ze versloeg Zhu Fang uit Spanje. In de derde ronde strijdt Li Jie vandaag tegen de Oostenrijkse speelster Liu Jia, de nummer achttien van de wereldranglijst. Li Jiao komt vandaag voor het eerst in actie. De Europees kampioene speelt dan tegen de winnares van het duel tussen Ni Xia Lian (Luxemburg) en Huang I-Hwa uit Taiwan.

Jan Frodeno heeft gisteren bij de olympische triatlon gewonnen. De Duitser legde de 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen af in 1.48,53. De Canadees Simon Whitfield eindigde op vijf seconden achterstand als tweede. Het brons ging naar Bevan Docherty uit Nieuw Zeeland. De Nederlander Sander Berk eindigde als 31ste. „Ik was goed, maar niet goed genoeg.”

De Nederlandse honkballers zijn uitgeschakeld. De formatie van bondscoach Robert Eenhoorn verloor gisteren met 4-0 van Canada, waardoor een plek in de halve finale onbereikbaar is geworden. De honkballers wonnen tot nu toe slechts één wedstrijd, tegen gastland China (6-4).

De Chinese turner Xiaopeng Li heeft gisteren de gouden medaille gewonnen in de toestelfinale op brug. Li bereikte een score van 16,450. De Zuid-Koreaan Wonchul Yoo eindigde als tweede met 16,250. Het brons was voor de Oezbeek Anton Fokin (16,200).

De Brit Chris Hoy won gisteren op de olympische wielerbaan zijn derde gouden medaille. Dit keer gebeurde dat in de sprint, waarbij hij in de finale twee keer veel te sterk was voor landgenoot Jason Kenny. Hoy won eerder op de baan het onderdeel keirin en sprintte met de Britse ploeg naar het goud bij de teamsprint.

Usain Bolt, olympisch kampioen op de 100 meter, heeft gisteren de beste tijd gelopen in de halve finales van de 200 meter. Bolt kwam na 20,09 seconden over de finish. De Antilliaan Churandy Martina won de andere halve eindstrijd. De in Rotterdam woonachtige Martina liep met zijn tijd (20,11) een nationaal Antilliaans record.

De Britse hardloopster Christine Ohuruogu heeft goud gewonnen op de 400 meter. Ze kwam in de olympische finale na 49,62 over de finish. Ohuruogu, in 20076 nog geschorst wegens het missen van drie dopingcontroles, bracht het aantal gouden medailles voor Groot-Brittannië op zestien, waardoor de Britten stevig derde staan in de medaillespiegel. Het zilver ging naar de Jamaicaanse Shericka Williams (49,69), het brons naar de Amerikaanse Sanya Richards (49,93).

En de Tadzjikistaanse bokser Dzjakhon Koerbanov is gisteren gediskwalificeerd in zijn kwartfinalepartij tegen de Kazachstaan Jerkeboelan Sjinalijev wegens onsportief gedrag. Met nog zeventien seconden op de klok beet de halfzwaargewicht zijn tegenstander in de schouder. Koerbanov stond op dat moment achter met twaalf tegen zes punten. Hij gold als een van de favorieten voor de titel nadat hij in de eerste ronde wereldkampioen Abbos Atoev uit Oezbekistan had verslagen.