Turner valt na missen ‘Kolman’

Epke Zonderland werd na een val zevende in de toestelfinale aan rek. Foto Reuters Epke Zonderland of the Netherlands falls during his routine in the gymnastics men's horizontal bar final at the Beijing 2008 Olympic Games August 19, 2008. REUTERS/Desmond Boylan (CHINA) REUTERS

Turner Epke Zonderland verspeelde gisteren zijn kansen op een medaille door een val in de toestelfinale aan rek. Van de acht finalisten werd hij zevende met een score van 15.000. Olympisch kampioen werd de Chinees Zou Kai met 16.200. Het zilver was voor de Amerikaan Jonathan Horton (16.175) en de Duitser Fabian Hambüchen won brons (15.875).

Of het aan de ambiance van de Spelen lag of aan de spanning van zijn eerste olympische finale, maar Zonderland turnde een slordige oefening. Hij miste van zijn vluchtelementen de ‘Kolman’, die hem in combinatie met de ‘Kovac’ en bonus van drietiende punt zou hebben opgeleverd.

Om die fout te herstellen besloot Zonderland de ‘Kolman’ er alsnog tussen te frutselen. Dat had hij beter niet kunnen doen, want hij kreeg geen vat op de stang en kwam ten val. Na afloop verklaarde de turner dat de rekstok tussen zijn hand en het beschermleertje was gekomen en dat hij daardoor zijn grip had verloren. „Dikke pech”, aldus de 22-jarige Fries.

Zonderlands onzorgvuldigheid was opvallend, omdat hij voor de veilige weg had gekozen en een stabiele turner is. Bovendien had hij ruim voor de finale al besloten af te zien van een opwaardering van zijn oefening om grote risico’s te vermijden. Hij speelde lange tijd met het plan een vluchtelement toe te voegen, waardoor hij zijn uitgangswaarde met drietiende zou hebben opgekrikt. De zekerheid van de ingesleten oefening gaf hem schijnbaar niet het broodnodige vertrouwen.

Zonderland leek na afloop niet echt aangeslagen. Hij was zijn teleurstelling snel te boven en gaf een zakelijke maar heldere analyse van zijn olympisch debuut. „Als ik met deze oefening was blijven hangen, was een podiumplek zeker mogelijk geweest. Ik zat goed in mijn vel, was niet zenuwachtig. Ik kan mij niet heugen dat zoiets eerder is voorgekomen. Dat het juist nu gebeurt is heel zuur.”

Uiteindelijk zei de turner tevreden te zijn met het bereiken van de finale, waardoor hij langdurig van zijn deelname aan de Spelen heeft kunnen genieten. Zonderland ziet dat als een ervaring die hem de komende jaren sterker maakt. Hij noemde de mislukte finale vooral een goede les.

    • Henk Stouwdam