Transport olie via Georgië deels hervat

De Britse oliemaatschappij BP begint vandaag met het testen van de Baku-Tbilisi-Ceyhan oliepijpleiding die van Azerbajdzjan via de Georgische hoofdstad Tbilisi naar Turkije loopt. Twee weken geleden werd de pijpleiding afgesloten na een brand in Turkije die Koerdische rebellen zeggen te hebben veroorzaakt.

Volgens een woordvoerder van BP zal tijdens het testen een beperkte hoeveelheid olie door de leiding worden gepompt. Bij normale werking worden via de leiding dagelijks circa 1 miljoen vaten vanuit de Kaspische zee via Ceyhan de internationale markten opgepompt. BP wil de leiding volgende week weer volledig in gebruik nemen.

Transport van olie vanuit Azerbajdzjan naar Europa langs de zaterdag beschadigde spoorweg in Georgië wordt nog niet hervat. Het spoor, waarlangs dagelijks gemiddeld 60.000 vaten olie werden vervoerd, loopt via Tbilisi naar de door Rusland bezette stad Gori en splitst zich daarna in drie richtingen, naar de Zwarte Zeehavens Poti en Batoemi en richting de Turkse grens.

Het olievervoer langs het spoor worden gestaakt na het opblazen van een spoorbrug bij de Georgische stad Kaspi. Georgië beschuldigt Rusland ervan de brug te hebben opgeblazen. Rusland ontkent.

Ook de uit veiligheidsoverwegingen gesloten pijpleiding van Bakoe in Azerbajdzjan naar Supsa in Georgië (maximaal 150.000 vaten per dag) blijft voorlopig dicht. (AP, Reuters)