Topsalarissen in thuiszorg aan banden

Een Kamermeerderheid wil via de wet regelen dat de Balkenendenorm in de thuiszorg wordt toegepast. Dat moet een einde maken aan de topsalarissen van bestuurders.

Uit een onderzoek van de SP bleek gisteren dat 64 van de in totaal 157 bestuurders (40 procent) van 66 organisaties het afgelopen jaar meer verdienden dan de premier.

Volgens de zogeheten Balkenende-norm zouden openbare bestuurders niet meer mogen verdienen dan de minister-president, 186.000 euro. Uit cijfers van SP blijkt dat nog eens twintig bestuurders in de thuiszorg meer verdienden dan een ministers (169.000 euro). De SP bepleit „een keiharde bovengrens” voor de salarissen bij thuiszorginstellingen.

Ook GroenLinks, D66 en CDA willen dat wettelijk regelen. Kamerlid Jan de Vries (CDA) was altijd voor zelfregulering, zegt hij. „Maar nu de sector heeft aangetoond zelf geen maatschappelijk verantwoorde keuzes te maken, moet de politiek dat maar doen.”

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) wil dat thuiszorgorganisaties zelf een code opstellen voor de topsalarissen. Kant noemt dat te „vrijblijvend”. Zij wil dat de vergunning van thuiszorginstellingen waar de bestuurders te veel verdienen, bij wijze van straf moet worden ingetrokken. Bussemaker is bang dat dit „averechts” werkt. Zij benadrukt de negatieve gevolgen voor klanten en werknemers.

Zorggroep Noord- en Midden Limburg betaalde het meest voor een bestuurder: 321.145 euro. Het complete bestuur van Evean Groep, waarvan zeven bestuurders meer dan twee ton verdienden, kostte vorig jaar 1.338.951 euro.

De SP onderzocht ook de vertrekpremies van bestuurders. Twaalf organisaties betaalden aan veertien bestuurders een vertrekpremie van in totaal ruim vier miljoen euro. Een vertrekkende bestuurder kreeg gemiddeld bijna drie ton. De hoogste vertrekpremie was voor een bestuurder van de zorginstelling Pieter van Foreest: 809.586 euro.

Berichten over hoge beloningen voor topbestuurders die gepaard gaan met loonsverlagingen voor het personeel, waren voor de SP aanleiding een onderzoek in te stellen. Sinds de zorgmarkt begin vorig jaar is vrijgegeven, zijn circa 200.000 huishoudelijke hulpen geconfronteerd met loonsverlagingen.

Lees het volledige rapport via nrc.nl/binnenland