Toeristen in uniform

Toen Oleg Klimov en ik zondagmiddag uit Tbilisi vertrokken (weer met de taxi naar de Armeense hoofdstad Jerevan), gingen we eerst nog even naar het Sheratonhotel om onze  goede vriend, de schrijver Pieter Waterdrinker op te halen, die met ons meereisde.

In de lobby van het hotel wemelde het van de Amerikanen. Een gestrande toeristengroep? Of Amerikaanse militairen?

Pieter had diezelfde mannen en vrouwen een dag eerder nog in uniform zien rondlopen, waarop US Army stond geprint. Ook waren ze in volle bepakking. ,,Maar ze geven nergens antwoord op”, zei hij toen.

Ik besloot ook eens een vraag te stellen aan een Amerikaan in een korte broek met een Hawaï-shirt erboven. ,,US Army? Niet dat ik weet”, zei hij met de bekende Amerikaanse brauwstem. ,,Ik in ieder geval niet.” Zijn kameraden keken argwanend. Een Russische spion, zag je ze denken.

Vanochtend las ik in de Moscow Times dat er officieel zo’n 100 Amerikaanse legerinstructeurs in dat Sheraton verblijven. Ze arriveerden op 7 augustus in Georgië om verder te gaan met het opleiden van onervaren Georgische militairen, maar werden overvallen door de oorlog.

Vreemd is nu dat Pieter er zeker 200 heeft geteld, waarvan er sommigen pas afgelopen vrijdag (14 augustus) in het hotel zijn aangekomen. Het zouden natuurlijk militairen van de hulpvluchten kunnen zijn, of militairen die tot dan toe elders in Georgië als adviseur actief waren. Maar het blijft vreemd dat hun bezoek met zoveel geheimzinnigheid wordt omgeven.

    • Michel Krielaars