Ten Cate verhoogt zijn winstverwachting

Textielbedrijf Ten Cate heeft de winstverwachting voor dit jaar verhoogd. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar vooral geprofiteerd van de grote vraag naar beschermende weefsels en voertuigbepantsering in Amerika en Europa. Dat maakte Ten Cate vandaag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

In de eerste helft van 2008 behaalde het bedrijf een winst van 25,4 miljoen euro, tegen 19,4 miljoen in de eerste helft van vorig jaar. De omzet steeg met 20 procent tot 511 miljoen.

De omzet van het onderdeel advanced textiles & composites groeide het afgelopen half jaar met 48 procent. De omzet van dit bedrijfsonderdeel bestaat voor het grootste gedeelte uit defensieorders. Ten Cate verwacht dat de vraag naar brandwerende weefsels zich sterk blijft ontwikkelen, gelet op de veiligheidseisen van het Amerikaanse leger en de toenemende interesse vanuit Europa. Toch daalde in Europa het afgelopen half jaar de omzet op het gebied van veiligheidsweefsels, die vooral worden gebruikt in werkkleding en veiligheidskleding.

Behalve op de defensiemarkt is kunststoffen- en textielfabrikant Koninklijke Ten Cate uit Almelo actief op het gebied van kunstgrassen, het bedrijfsonderdeel geosynthetics & grass. De omzet van dit bedrijfsonderdeel groeide met 7 procent. Het onderdeel ondervond wel last van de hoge grondstoffenprijs. Deze prijsstijging kan met vertraging worden doorberekend aan de klanten, zegt Ten Cate.

De omzet van dit bedrijfsonderdeel groeide vooral op de Aziatische markt. Ten Cate opende medio juni een productievestiging in China om aan de groeiende vraag tegemoet te kunnen komen. De materialen worden bijvoorbeeld gebruikt bij weg- en waterbouw. Ook maakt het bedrijf kooien voor viskwekerijen.