Telfout Utrecht: ander mag bouwen

„Compleet onbegrijpelijk”, noemt Christian Rapp van architectenbureau Rapp+Rapp het. Hij probeert ondanks zijn woede het hoofd koel te houden. Vorige maand kreeg het bureau te horen dat het de Bibliotheek++ mochten gaan bouwen, een beeldbepalend gebouw in Utrecht. Maar gisteren bleek plotseling dat de gemeente zich had vergist. Telfoutje. Jammer voor Rapp+Rapp, en een ingetogen feestje voor VMX Architecten, de eigenlijke winnaar.

Er is iets misgegaan bij de weging van de verschillende juryscores. Leon Teunissen van VMX Architecten ontdekte de fout toen hij bij terugkomst van vakantie de berekening van de gemeente langsliep. Een woordvoerder van de gemeente noemt de blunder „ontzettend vervelend”. Utrecht wil snel om de tafel met Rapp+Rapp, in elk geval om de gemaakte kosten te vergoeden.

Rapp+Rapp stapt naar de rechter. „We nemen absoluut geen genoegen met een schadevergoeding. Dit was onze belangrijkste opdracht voor de komende jaren. In het rapport werden we de hemel in geprezen en er stond waarom het ontwerp van VMX niet goed was. Nu gaat iemand wat achter de komma rekenen en blijkt het opeens allemaal anders.”

Teunissen vindt het vervelend voor Rapp+Rapp, maar noemt VMX „de winnaar die nooit op het podium stond”. „We zijn blij, maar onze vreugde is getemperd. De Utrechtse bibliotheek is de mooiste opdracht die er de afgelopen twee jaar was en de komende twee jaar in Nederland komt voor een architectenbureau. Het is een sluitstuk van het nieuwe Hoog Catharijne.” In het gebouw naast het station komen een bibliotheek, een filmhuis, een kunstencentrum en enkele woningen.