Televisie Voorkeur

Sinds Letland de blik op het Westen heeft gericht, is de hoofdstad Riga populair bij sekstoeristen. Letse prostituees vertellen in de Franse reportage Een weekend in Riga een treurig verhaal over armoede, gebrek aan kansen en vulgaire klanten. België Canvas, 20.00-20.45u.

actualiteiten

EénVandaag. Item over diabetes-patiënten die klagen dat verzekeraars steeds vaker op de stoel van de dokter gaan zitten (was eerder aangekondigd, wordt nu pas uitgezonden). Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage uit het ‘spookdorp’ Tortiza in Georgië. Het dorp is zwaar getroffen door Russische bombardementen en bijna alle inwoners zijn weggetrokken. Op een man na, die zijn vrouw verloor bij een luchtaanval. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova / Den Haag Vandaag. Verslag van de presentatie door Wijnand Duyvendak van zijn boek Klimaatactivist in de politiek. En een gesprek met de Amerikaanse journalist Sydney Blumenthal, adviseur van Hillary Clinton. En mogelijk maakt Barack Obama vandaag bekend wie zijn running mate wordt. Ned. 2, 22.15-22.45u.

praatprogramma

Knevel & Van den Brink. Gasten: Wijnand Duyvendak over zijn vertrek bij GroenLinks, Tineke Ceelen van Vluchtelingenhulp, net terug uit Georgië, en Marianne Klein Hesselink. Haar dochter stierf drie jaar geleden aan leukemie. Ze bleek een boek geschreven te hebben dat oud-klasgenootjes (ook aan tafel) nu hebben afgemaakt. Ned.1, 23.10-0.00u.

documentaire

Die Weltraumspione. Documentaire over de spionage-activiteiten van Russen en Amerikanen tijdens de ruimtewedloop tussen beide mogendheden. Die begon in 1957 toen de Russen hun eerste Spoetnik de ruimte in schoten, een maand later gevolgd door de Spoetnik 2 met het hondje Laika aan boord. Na een hele reeks bemande en onbemande ruimtevluchten van zowel Rusland als de VS, eindigde de race in 1969 met de lancering van de Amerikaanse Apollo 11, die de eerste man op de maan zette. Arte, 21.50-22.45u.

De Olympia Moord. ZDF-documentaire over de gijzeling met bloedige afloop van de Israëlische sporters tijdens de Spelen van 1972 in München. De daders waren Palestijnen, leden van de terroristische organisatie Zwarte September. België 2, 23.25-0.45u.

Mao, a Chinese tale. Deel 2 van een vierdelige documentaire over de Chinese leider Mao Zedong. Veel fascinerend, deels niet eerder vertoond archiefmateriaal en getuigenissen van Chinezen die op uiteenlopende niveaus de geschiedenis van hun land hebben bepaald of ondergaan. In het huidige China staat Mao niet langer onaantastbaar op een voetstuk, maar over zijn wandaden zwijgt men nog. Ned.2, 23.25-0.35u.

Informatief

Reporter: De Enschedese ontuchtzaak. In 2001 en 2002 werden een vader, een moeder en haar broer veroordeeld (ook in hoger beroep) tot resp. 8 jaar en TBS, 5 jaar en 7 jaar, voor verkrachting en ontucht met zes buurtkinderen en twee dochters. Maar de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken adviseert de zaak te heropenen. Een reportage over alle twijfels, aan de hand van gesprekken met deskundigen, de veroordeelden en met een belangrijke getuige. Ned.2, 22.45-23.25u.

De waarheid over eten. Deel 3 van deze Britse serie. Vandaag: Hoe voed je je kinderen? Antwoord op prangende vragen als: Kun je kinderen van groenten leren houden? Als je kind zegt dat hij ‘vol zit’ hoe kun je dan weten dat dat echt zo is? Hoe erg is eten en tv-kijken tegelijk? En worden kinderen echt hyperactief van teveel suiker? Ned.3, 22.45-23.40u.

amusement

Make me a supermodel USA. Finale van deze modellenwedstrijd, waaraan voor de verandering ook mannen konden meedoen. Een ander verschil met de bekende Next Top Modelseries die in veel landen worden uitgezonden, is dat er aandacht is voor de onderlinge verhaallijnen tussen de kandidaten. Vanavond nemen de mannen Perry, Ben en Ronnie het op tegen de enig overgebleven vrouw in de wedstrijd, Holly. Het Amerikaanse publiek beslist. Net 5, 22.50-23.50u.

Olympische Spelen

Kijk voor het complete programma in Peking op pagina 10 van deze krant of op nrc.nl/spelen

Hoogtepunten van de dag. Hoogtepunten, samenvattingen, commentaren en interviews rond de wedstrijden van vandaag. Ned.1, 20.30- 21.30u.

Studio Sportzomer. Mart Smeets live vanuit het HHHuis in Peking. Met vaste gast oud-schaatskampioen Bart Veldkamp en verder de zeilsters Lobke Berkhout en Marcelien de Koning (zilver). Ned.1 22.15-23.00u.

Rechtstreeks verslag. Live vanuit Peking: atletiek, wielrennen, zwemmen, beachvolley, zeilen, softbal, waterpolo, hockey, ritmische gymnastiek, voetbal, paardensport (finale springen). Ned.1, vanaf 3.50u, loopt non stop door tot donderdag 18.00u.

overige sport

Wielrennen. Verslag van de Eneco Tour, de proloog Sittard-Geleen. Ned.1, 18.45-18.55u.

Voetbal. Live verslag van de vriendschappelijke oefenwedstrijd Nederland-Rusland in Moskou. SBS 6, 18.15-22.00u. Samenvatting in het NOS Sportjournaal. Ned.1, 22.05-22.10u.