‘Te ritmisch’ concert Doherty verboden

Babyshambles, de band van zanger Pete Doherty, mag volgende week niet als hoofdact optreden tijdens het Moonfest-festival in Wiltshire. Het concert is middels een rechterlijke beschikking verboden.

Op Moonfest treden eighties- groepen op als Curiosity Killed The Cat en Heaven 17. De reden dat Babyshambles niet mag spelen, zo heeft de politie meegedeeld, is dat hun muziek aanzet tot ongeregeldheden. Tijdens een door de politie gelast onderzoek bleek dat de liedjes van Babyshambles ‘versnellen en weer gas terugnemen’. Die ritmische variatie zou aanzet geven tot wild gedrag van het publiek. Daarin verschilt de band, aldus politiecommissaris Paul Williams, van acts als Bucks Fizz en Cliff Richards.

De onrust over de openbare orde ontstond na berichten over Doherty’s optreden in de Royal Albert Hall, vorige maand. Een aantal fans beklom toen het podium.

Pete Doherty, die naar verluidt ‘razend’ is over het verbod, staat bekend om zijn onvoorspelbare gedrag. Hij komt vaak niet opdagen bij optredens, of geeft een niet-aangekondigd concert in een pub, of bij iemand thuis. Hij heeft aangeboden een gratis optreden te geven voor alle mensen die al een kaartje hadden.

Het is niet de eerste keer dat de Engelse politie concerten verbiedt om hun ritme. Midden jaren negentig werd de ‘Criminal Justice Law’ aangenomen om ‘repetitieve ritmes’, als van gabber en andere house, te kunnen verbieden. De datum van Moonfest, 30 augustus, is overigens dezelfde als die van het Utrechtse popfestival De Beschaving, waar Babyshambles ook op het programma staat.

    • Hester Carvalho