SP: veel bestuurders thuiszorg verdienen meer dan premier

rotterdam. Vier op de tien bestuurders in de thuiszorg verdienen jaarlijks meer dan premier Balkenende (186.000 euro). In totaal gaat het om 64 bestuurders. Dat blijkt uit een gisteren gepresenteerd onderzoek van de SP. De partij bekeek de jaarrekeningen van 73 thuiszorginstellingen. Thuiszorg Noord- en Midden Limburg betaalde het meest: 321.145 euro voor één bestuurder. Zorgbalans (regio Kennemerland en de Bollenstreek) betaalde een interim-bestuurder 416.262 euro voor gemaakte onkosten in negen maanden. De SP wil al langer de wet veranderen om maximumsalarissen te kunnen vaststellen voor de zorgsector. Het CDA sloot zich daarbij gisteren aan. De bestaande vrijwillige code werkt niet, vindt de SP. ”Dat is vrijblijvende, ineffectieve symboolpolitiek”, aldus fractieleider Agnes Kant op de site van de SP. Aanleiding voor het onderzoek waren berichten over hoge beloningen voor de top, terwijl thuishulpen juist te maken kregen met loonsverlagingen.