Pond kan Britse economie niet opjagen

Het abrupte herstel van de Amerikaanse dollar heeft niet alleen de euro van zijn voetstuk gestoten. Ook het Britse pond, dat zich ten opzichte van de euro al op zijn laagste peil tot dusverre bevond, heeft in twee weken tijd ruwweg 10 cent van zijn dollarwaarde ingeleverd, waardoor de munt het diepste punt in 22 maanden heeft bereikt. De koers zou zich nu even kunnen stabiliseren, maar de neergang zal waarschijnlijk spoedig worden hervat en nog veel verder gaan.

Ten opzichte van de dollar heeft het pond bijna twee jaar op een stratosferisch hoog niveau – het hoogste in een kwart eeuw – gestaan. De hoge wisselkoers werd in de hand gewerkt door de extreme zwakte van de dollar en de hoge Britse rente, de hoogste van de toonaangevende economieën. Maar toen de lucht begon weg te lopen uit de Britse huizenmarkt en de City, was het pond niet langer gezond. De Amerikaanse economie lijkt vooralsnog relatief sterk, terwijl de markt verwacht dat de Britse rente sneller zal dalen dan elders.

Mervyn King, de gouverneur van de Bank of England, rekent op een val van het pond. De in een lange sluimer verkerende Britse industrie – waarvan de productie in vijf jaar tijd met slechts 2,6 procent is gestegen – moet het stokje overnemen van de ooit zo bruisende financiële sector en zorgen voor banen, export en een kleiner tekort op de handelsbalans.

Maar tot nu toe laten de resultaten te wensen over. De koersdaling van 15 procent van het pond ten opzichte van de euro in het afgelopen jaar heeft bijgedragen aan een stijging van 18 procent van de export tussen april en juni in vergelijking met een jaar eerder, terwijl de import slechts met 11 procent toenam. Maar in de eerste vijf maanden van dit jaar bedroeg het tekort op de Britse handelsbalans met de eurozone 24,6 miljard euro, vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Het totale Britse tekort was in het tweede kwartaal 20 procent groter dan een jaar geleden.

De voortekenen voor de beoogde economische reddingsoperatie door het pond zijn niet goed. De consumentenvraag in de eurozone, die iets meer dan de helft van de Britse export afneemt, is teruggelopen. De Amerikaanse consument is ongebruikelijk zwak, en zelfs op een niveau van 1,86 dollar blijft de wisselkoers van het pond een obstakel. Om een bijdrage te kunnen leveren aan het verijdelen van een diepe recessie voor de Britse economie zal het pond nog veel verder moeten dalen. De zorg voor King is dat een dalende wisselkoers van het pond zal leiden tot minder geïmporteerde goederen, maar tot meer geïmporteerde inflatie.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Ian Campbell