Nettowinst van SBM Offshore gedaald

SBM Offshore, de grootste exploitant ter wereld van drijvende opslagtanks voor olie, heeft in het eerste half jaar 40 procent minder winst geboekt. De winst daalde van 136 tot 83,5 miljoen dollar (56,8 miljoen euro), meldde het in Schiedam gevestigde voormalige IHC Caland gisteren na het sluiten van de beurs. De omzet steeg met 7,9 procent tot 1,5 miljard dollar.

De winstdaling is vooral een gevolg van de sterk gestegen materiaalkosten voor het bouwen van de productieplatforms en opslagtanks voor olie en gas, die het bedrijf verhuurt aan energieconcerns. Met name bij projecten voor de kust van Brazilië en Angola werden de begrote kosten fors overschreden. Inmiddels zijn de kosten volgens SBM weer onder controle.

SBM hield gisteren vast aan de eerder uitgesproken verwachting dat de nettowinst over het hele jaar circa 20 procent lager zal uitkomen dan de 280 miljoen dollar in 2007. De orderportefeuille is volgens het bedrijf goed gevuld: in het eerste half jaar werd voor 3 miljard dollar aan nieuwe orders binnengehaald, wat de omvang van de orderportefeuille op 9,5 miljard dollar brengt. Onder de nieuwe orders bevinden zich projecten voor Petrobras (bij Brazilië), BP Angola, Total E&P Angola en ExxonMobil.

SBM Offshore behaalt de hoogste winstmarges op het verhuren en exploiteren van productieplatforms en opslagtanks, maar haalt 80 procent van zijn omzet uit de verkoop daarvan. Op de Amsterdamse beurs steeg het aandeel SBM in een reactie op de cijfers met 3 procent tot 15,30 euro.