Neeltje Jans in Spaanse handen

Zeelands grootste pretpark Neeltje Jans is verkocht aan de Spaanse multinational Aspro, die in zeven Europese landen waterparken, dierentuinen en vakantieparken exploiteert. Neeltje Jans, symbool van de Zeeuwse strijd tegen oprukkend water, krijgt een nieuwe eigenaar omdat een van de twee aandeelhouders, busbedrijf Connexxion, het uitbaten van het park niet meer als zijn kerntaak ziet.

De tweede aandeelhouder, Stichting Delta Expo die 58 procent van de aandelen bezit, heeft daarop besloten zijn aandelen ook te verkopen. De stichting heeft overwogen de aandelen van Connexxion over te nemen, maar dat was volgens een woordvoerder van Neeltje Jans financieel niet haalbaar. Het geld dat de stichting voor de verkoop krijgt, wordt in een fonds gestort dat is gericht op voorlichting over de Deltawerken.

Stichting Delta Expo heeft zelf potentiële kopers benaderd. Aspro kwam als beste uit de bus. De stichting lette daarbij op de bereidheid te investeren in Neeltje Jans. Volgens de stichting brengt Aspro ook kennis mee. Volgens de woordvoerder van Neeltje Jans realiseert Aspro zich dat het park een symboolfunctie heeft en „uniek is in de wereld”. Bij Neeltje Jans, waar in het hoogseizoen ongeveer honderd mensen werken, gaan geen banen verloren. De koopsom is niet bekendgemaakt.

Aspro bestaat sinds 1991. De multinational heeft volgens een woordvoerder van Neeltje Jans sindsdien „een snelle en gezonde groei” doorgemaakt. De onderneming heeft ruim 1.600 medewerkers. Haar parken trekken jaarlijks meer dan acht miljoen bezoekers. Het bedrijf heeft een niet op winst gerichte dochter die onderzoek verricht op het gebied van diergedrag en milieu.

Dagattractie Neeltje Jans trekt gemiddeld zo’n 300.000 bezoekers per jaar. Het park toont films en exposities over de Deltawerken en biedt de mogelijkheid om de Stormvloedkering te bezoeken. Verder zijn er onder meer zeehonden, een orkaanmachine en aquaria.