Kremlin: vrijdag weg uit Georgië

Het Kremlin heeft gisteren bekendgemaakt dat de Russische troepen zich vrijdag zullen hebben teruggetrokken uit Georgië. Volgens het staakt-het-vuren moeten de meeste Russische troepen terug naar Zuid-Ossetië en Rusland, maar blijft een deel in een tijdelijke bufferzone rond Zuid-Ossetië.

In totaal zijn volgens Rusland 64 Russische militairen gesneuveld in Georgië. Aan Georgische kant zijn volgens Georgië 160 militairen gedood.

Volgens het Kremlin is met de terugtrekking begonnen, maar in de praktijk is daarvan amper sprake. Aan de grens tussen Zuid-Ossetië en Rusland zijn vanochtend vroeg twaalf Russische legervoertuigen met Russische militairen waargenomen die naar het noorden reden. Gisteren trokken zes pantserwagens, drie lichte tanks en twee andere voertuigen zich terug uit de stad Gori, het belangrijkste wegenknooppunt van Georgië. Westerse journalisten waren door de Russen uitgenodigd om hun aftocht te verslaan.

Russische controleposten blokkeren nog altijd de oostwest-hoofdweg, die Tbilisi met Turkije en de Georgische Zwarte-Zeehavens verbindt. Terwijl een klein deel van de troepen zich terugtrok, groeven Russische tanks zich buiten Tschinvali in. Ook blokkeren Russische tanks nog altijd de weg bij Ingoeti, ten oosten van Gori in de richting van Tbilisi. Ten zuidwesten van de Georgische hoofdstad zijn gisteren Russische helikopters gesignaleerd.

Volgens de Georgische regering zouden de Russen hun tanks uit Gori naar Tschinvali laten vertrekken om ze vervolgens weer naar Gori te laten terugkeren. De terugtrekking van gisteren wordt door Tbilisi vooralsnog niet als een aftocht beschouwd.

Nog altijd worden Georgische bases en militair materieel vernield. De vice-chef van de Russische generale stafNogovitsyn, heeft bekend gemaakt dat Rusland alle Georgische wapens en materieel in beslag zal nemen die het kan gebruiken. „We zullen geen enkel geweer, geen enkele kogel voor Georgië achterlaten”, zei hij. Tot de Russische oorlogsbuit behoren ook vier Amerikaanse Humvee’s, die werden gebruikt bij het opleiden van het Georgische leger. Washington heeft die voertuigen onmiddellijk teruggeëist.

Foto’s en reportages uit Tbilisi op nrc.nl/georgie