Karadzic eist vertrek Nederlandse rechter Joegoslavië-tribunaal

Den Haag. De Bosnisch-Servische oud-politicus Radovan Karadzic eist het vertrek van de Nederlandse rechter Alphons Orie bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Karadzic heeft daartoe een officieel verzoek in gediend bij het tribunaal, zo bleek gisteren uit vrijgegeven documenten. Karadzic beschuldigt Orie ervan vooringenomen te zijn omdat hij betrokken was bij het proces tegen Momcilo Krajisnik, de rechterhand van Karadzic tijdens de oorlog in Bosnië. Krajisnik werd in 2006 veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf. Het VN-hof achtte hem medeplichtig aan misdaden tegen de menselijkheid. Volgens Karadzic is Orie gezien dit vonnis - waartegen nog een hoger beroep loopt - niet onbevooroordeeld. Ook blijkt de partijdigheid van Orie volgens Karadzic uit het feit dat de rechter hem een aantal argumenten niet liet maken tijdens zijn voorgeleiding.