Kan ik zelf een headhunter bellen voor een baan?

Je bul heb je op zak, het werkende leven kan beginnen. Alleen dat telefoontje van een recruiter heb je nog niet gehad. Kun je de stoute schoenen aantrekken en ze zelf bellen? „Ja, want ook als je niet wordt benaderd, kun je via een recruiter werk vinden.”

Recruiters bemiddelen voor bedrijven die op zoek zijn naar personeel. „Er is maar een kleine groep studenten, zo’n 5 procent, die al ruim voor hun afstuderen wordt benaderd”, zegt Yvette van der Vliet van recruiter YER. „Dit zijn de studenten met heel hoge cijfers en een druk sociaal netwerk. Zij vallen op bij medestudenten die als scout fungeren. Hoe drukker je bent met studentenverenigingen en bijbaantjes, hoe meer kans je hebt om zo’n scout tegen het lijf te lopen.”

Is wie niet cum laude is afgestudeerd toch interessant voor een recruiter?

„Jazeker”, zegt Van der Vliet. „Je kunt altijd zelf bellen. Er is veel interesse van bedrijven in hoogopgeleide studenten. Ook als je niet de hoogste cijfers hebt gehaald. Je diploma halen is voldoende om naar een recruiter te kunnen stappen. Sterker nog: hij zal er blij mee zijn, omdat hij dan niet naar jou hoeft te zoeken.”

Wat zijn eigenlijk de voordelen van via een recruiter een baan zoeken?

„Het nut van headhunters is niet onderzocht”, zegt Annelies van Vianen, professor in loopbaanontwikkeling aan de Universiteit van Amsterdam. „Ik kan me wel voorstellen dat een goede headhunter een duidelijk beeld kan geven van de organisaties waarmee hij werkt. Hierdoor kunnen kandidaten beter afwegen of de kenmerken van de organisatie en de cultuur van het bedrijf bij ze past.”

Van der Vliet: „Een recruiter heeft contacten met allerlei werkgevers en weet waar ze naar op zoek zijn. Als je in gesprek gaat met een recruiter zit je dus eigenlijk aan tafel met een heleboel werkgevers tegelijk. Dat scheelt tijd. Bovendien bemiddelen wij voor heel veel functies. We kunnen je dus iets aanbieden dat goed bij je past.”

Deirdre Das

Deze zomer beantwoordt nrc.next elke week een vraag over werk. Zelf een vraag? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Deirdre Das