Internet Weblog van de dag

Beeld van Stalin in Gori. (Foto AP) A statue of Soviet dictator Joseph Stalin is reflected in bullet-ridden window in central Gori, Georgia Tuesday, Aug. 19, 2008. A small column of Russian tanks and armored vehicles left the strategic Georgian city of Gori on Tuesday, the first sign of a Russian pullback of troops from Georgia after a cease-fire intended to end fighting that reignited Cold War tensions. (AP Photo/Mikhail Metzel)
Beeld van Stalin in Gori. (Foto AP) A statue of Soviet dictator Joseph Stalin is reflected in bullet-ridden window in central Gori, Georgia Tuesday, Aug. 19, 2008. A small column of Russian tanks and armored vehicles left the strategic Georgian city of Gori on Tuesday, the first sign of a Russian pullback of troops from Georgia after a cease-fire intended to end fighting that reignited Cold War tensions. (AP Photo/Mikhail Metzel) Associated Press

Informatieoorlog op de Kaukasus. Correspondent Michel Krielaars over gekleurd nieuws in Moskou: ‘Sinds maandagochtend ben ik terug in Moskou. Na mijn kleine frontervaring van afgelopen weekend was het tijd om even in de pitch te gaan zitten en het nieuws vanaf de andere kant te volgen. Een dezer weken hoop ik naar Tschinvali te gaan, maar die eer hebben de Russen vooralsnog slechts aan een enkele westerse journalist gegund.

Fascinerend in Moskou is dat het nieuws hier een heel andere kleur heeft dan in Tbilisi. Wordt in Tbilisi amper informatie verschaft over wat er in Tschinvali aan de hand is, in Rusland kom je als kijker niets te weten over wat er in Georgië nu werkelijk gebeurt. Opvallend waren gisteravond de interviews met inwoners van Gori die de Russische bezettingstroepen bijna als hun bevrijders zagen. Ook was er veel aandacht voor de NAVO-bijeenkomst in Brussel, waar Russische en Nederlandstalige demonstranten tegen het Westen te hoop liepen. De Russische troepen zouden zich volgens het televisienieuws keurig aan de afspraken houden en zich terugtrekken. Er wordt echter niet bericht dat een behoorlijk deel van die troepen zich tussen Gori en Tbilisi heeft ingegraven. Evenmin wordt gemeld dat Russische gevechtshelikopters ten zuidwesten van Tbilisi zijn gesignaleerd.’

Wat wil Rusland in Georgië? Lees meer op nrc.nl/moskou