Hypotheeklasten lopen op

Enkele honderdduizenden huizenbezitters met een hypotheek krijgen de komende 24 maanden een lastenverzwaring van honderden euro’s per maand te verwerken. Dat is het gevolg van de sterk gestegen hypotheekrente sinds 2003. Dat zeggen de Vereniging Eigen Huis, financiële vergelijkingssite Independer.nl en hypotheekaanbieder Nationale Hypotheekpas. Over de mate waarin die lastenverzwaring tot problemen zal lijden, verschillen de drie van mening.

De hypotheekrente is sinds 2003 gestegen van gemiddeld 3,6 procent tot 6 procent nu (afhankelijk van de gekozen hypotheekvorm). Voor de gemiddelde hypotheek van ruim 290.000 euro betekent de stijging een jaarlijkse bruto lastenverzwaring van bijna 7.000 euro. Dat is exclusief de hypotheekrenteaftrek.

Uit gegevens van het kadaster blijkt dat in 2003 en 2004 jaarlijks ruim 500.000 hypotheken zijn ingeschreven. Daarvan had volgens Independer.nl zeker de helft een looptijd korter dan 10 jaar. In de meeste gevallen betrof de looptijd 5 jaar, omdat voor die renteperiode de rente zeer gunstig was. De lage rentes in 2003 werden veroorzaakt door een felle concurrentie op de hypotheekmarkt, aangejaagd door buitenlandse nieuwkomers als Bank of Scotland.

Door de kredietcrisis zijn banken voorzichtiger geworden met het verstrekken van hoge leningen aan mensen met een wat lagere kredietwaardigheid. Consumenten kunnen die nu aflopende hypotheken vaak alleen tegen zeer hoge rentes oversluiten.

Hypotheken: pagina 13

    • Egbert Kalse